Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många resor för pass - i onödan

Annons

Polisen införde i höstas nya regler för passhanteringen. Den passökande måste personligen ansöka om passet på en polisstation med passhantering. Sedan handlar det om upp till en veckas väntan. Därefter en ny resa till Mora eller någon av de fyra övriga polisstationer i länet som hanterar pass.

För den som bor i Idre innebär det två heldagsresor till Mora för att få sitt pass. Lägg därtill att man på vägen passerar två polisstationer.

Detsamma är situationen för de boende i Sälen och Västerdalarna. Även de måste passera sin egen polisstation för att resa till Mora två gånger. Den första resan handlar om ansökan och fotografering, den andra resan krävs för att hämta ut det färdiga passet, samt att få det aktiverat.

Den andra resan är något som de passökande i Dalarnas glesbygd inte hade behövt göra. Det går alldeles utmärkt att kunna hämta ut passet på en bemannad polisstation på hemorten. För det krävs en dator och en speciell chipläsare. Därtill en snabb utbildning av en kontorist. I Hede går det till exempel att hämta ut sitt pass, men ej att ansöka om det.

När de nya passrutinerna infördes i Dalarna i höstas avstod länets polisledning med att installera de små chipläsarna av kostnads- och personalskäl. Den besparingen innebär nu att passökande från norra och västra Dalarna måste lägga en extra dag på att resa till Mora. För de boende i länets ytterområden handlar det om 40 mils resa tur och retur!

- Vi är medvetna om problemet i västra länet, men vi har inte personal att klara av passhanteringen, säger Bertil Ståhle på polisen i Dalarna.

- Finns det en möjlighet att lösa utlämnandet, får vi titta på det, om det finns ett behov. Men ska vi kunna lämna ut pass måste vi kunna garantera öppethållandena, säger Ståhle.

I Idre finns det en civilanställd som tidigare skött passtillverkningen, och där är polisstationen öppen varje dag, utom under semestern då den endast är öppen en dag per vecka. Med andra ord hade det gått alldeles utmärkt att lämna ut pass även i Idre.

För den som nu ska söka pass inför semestern är det lite längre leveranstid än normalt. Omkring sju arbetsdagar får man räkna med.

Pass kan i Dalarna sökas och uthämtas på polisstationerna i Avesta, Ludvika, Borlänge, Falun och Mora.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons