Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många nya pensionärer i Borlänge

Annons

232 anställda vid SSAB Tunnplåt går i pension under de närmaste tre åren. Även Kvarnsvedens pappersbruk är inne i en generationsväxling.

Under de närmaste åren går 40-talisterna i pension. En stor grupp i samhället. 13 procent av den svenska befolkningen är född på 1940-talet. Något som arbetsgivarna nu märker av.

I Borlänge kommun finns enligt statistiska centralbyrån 6 316 personer födda på 1940-talet. Det är 13,4 procent av invånarna. 50-talisterna är något färre, men ändå 13,1 procent av kommunens invånare.

I fjol gick nio av SSAB Tunnplåts anställda i pension. I år är det hela 57 stycken. Under de kommande tre åren blir det fler. 66 personer under 2005, 79 under 2006 och 87 personer 2007.

Det betyder att 232 personer pensioneras under de kommande tre åren. Av dessa är 85 tjänstemän och 147 arbetare.

- Vi befinner oss i en generationsväxling, konstaterar Göran Johansson vid SSAB Tunnplåt.

Frågan är dock hur många som kommer att nyanställas. Enligt facket har företags-ledningen inom Tunnplåt ambitionen att minska antalet anställda under de kommande två åren med totalt 200 personer. Något som ska klaras genom naturliga avgångar, som pensioneringar.

Även Kvarnsvedens pappersbruk märker av en generationsväxling. En stor del av ledningsgruppen har redan bytts ut i samband med pensioneringar.

- Åldersstrukturen i bruket ser väldigt bra ut, säger Karin Svenske-Nyberg.

I samband med övergången till året runt-drift anställdes ett nytt skiftlag. En hel del yngre operatörer kom in, vilket gör att åldersstrukturen bland de anställda i dag är blandad.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons