Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många med mål i mun Vattnäsmål, Bonäsmål, Sollerömål, Våmhusmål

Annons

Hela 106 personer med mål i mun kom till Andreasgården på torsdagseftermiddagen. Vattnäsmål, Östnorsmål, Bonäsmål, Vinäsmål, Sollerömål, Vikamål och Våmhusmål alltså. Plus ytterligare några lokala språk.

NBV, Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, i samarbete med Mora kommuns kulturnämnd, Dalmålsakademien, Mora församling, Nuab och Mora Hembygdslag arrangerade ett seminarium på temat "Vilken språkskatt vi har i Mora kommun!"

Bigitta Sohlberg från NBV hälsade välkommen och berättade om syftet med dagen innan ungdomarna Lisa och Johanna Nyström, på blandat mål och svenska, framförde teaterstycket om Rödluvan och vargen.

Gustav Hansson, språklärare i keltiska och walesiska vid Uppsala universitet, talade om lokalspråkens framtid. Han betonade vikten av att språken verkligen används.

Efter gruppdiskussionerna som följde, poppade flera förslag i den riktningen upp. Exempelvis föreslog Karin Högberg, Zornmuseet, att det i offentliga sammanhang exempelvis går att skylta på tre språk, svenska, engelska och på lokala mål.

De lokala namnen på vägskyltar bör också bevaras, ansåg någon. Även här går det att använda både svenska och mål.

En annan idé om att vi måste ta fram och berätta hur det var förr på mål, fick mothugg av någon. Om ett språk ska bevaras levande, måste vi se till att det blir modernt och även används i moderna sammanhang.

Ytterligare en idé var att de barn och ungdomar som pratar mål i skolan, borde belönas på något sätt.

"Pratkvällar", teater, kulturarrangemang på mål var annat som diskuterades.

- Det kom fram jättemånga bra idéer och nu ska dessa sammanställas, berättar Bigitta Sohlberg.

Lokalt mål. Det surrade ordentligt om mål, för det mesta på mål, i Andreasgården på torsdagseftermiddagen. På bilden bland andra Eva-Marie Rälg, Bigitta Sohlberg, Gunnar Kärrbom och Bernice Holknekt.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons