Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många matställen får kritik

Annons

Ett antal ställen, till exempel Idre Fjäll och Idregården, får räkna med kostsamma ombyggnationer för att klara kraven.

- Merparten av kritiken gäller klassiska problem. Mat och varor förvaras på golvet. Mest anmärkningar får matställena för att de inte uppfyller kraven på egenkontrollen.

- Därför är det väldigt glädjande att Johan Landén, nybliven krögare, själv hört av sig för att genomföra egenkontrollen, säger Tommy vid ett besök hos Johan på Lodjuret i centrala Idre.

- Den här lokalen är så ny så här lär det knappast vara några problem, konstaterar Johan.

- För min del är det värdefullt att klara egenkontrollen och att lokalen och köket uppfyller de krav som finns. Det är värdefullt både för mig som hyresgäst och gentemot gästerna, menar Johan.

För andra matställen väntar ombyggnader för stora belopp. För Idre Fjäll kan det röra sig om miljonbelopp, främst vid krogen "Farfars hörna".

- Idre Fjäll har haft några konsulter inhyrda som gjort ett jätte-jobb och fått ordning på det mesta, säger Tommy.

Istället för att hänga ut snuskiga matställen kommer Älvdalens kommun att göra som Kalmar. Det vill säga att presentera de matställen som klarar kraven och blir godkända. Storsäterns fjällhotell är ett sådant exempel.

- Det är en morot som gör det nödvändigt att vara med på listan och vi som myndighet kan verka för att det ska vara en självklarhet att matställena finns med på en sådan lista, menar Tommy.

- Först ska vi se till att alla krögare får chansen att utbilda sig i den viktiga egenkontrollen. Då kommer dialogen mellan oss och krögarna att bli både smidigare och snabbare, samtidigt som krögarna lär sig vad vi slår ner på.

Han har ett tips till besökare som vill få sig en upppfattning om ett matställes ordning.

- Gästtoaletterna brukar avslöja väldigt mycket om ett ställe.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons