Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lärare långtidssjuka

Annons

I länet är det bara Falun som redovisar ännu sämre siffror.

- Ständiga omorganisationer skapar oro, säger Heléne Otter-berg, Eva Dahlström och Astrid Grimell som är högstadielärare på Lorensbergaskolan.

Lärarförbundet offentliggjorde i går statistik kring långtida sjukskrivningar bland medlemmarna.

Enligt denna var 11,8 procent av förbundets medlemmar i Ludvika - bland annat lärare i grund- och gymnasieskolan, förskollärare och fritidspedagoger - sjukskrivna sedan minst 30 dagar. Siffrorna avser situationen den 1 november 2001.

- Det går tyvärr inte att få fram färskare statistik. Men vad vi kan se är att långtidssjukskrivningarna ökat med 47-48 procent sedan 1999. I vårt avtal står det att detta är en högprioriterad fråga men det görs väldigt lite i kommunerna för att komma till rätta med problemen, säger Alf Lindberg som är pressombudsman vid Lärarförbundet.

I länet var det bara Falun med 14,4 procent långtidssjuka som låg sämre till än Ludvika.

Ludvika var 23:e sämsta kommun i landet medan Smedjebacken hamnade på 66:e plats med 9,6 procent långtidssjuka.

- Varje år görs det omorganisationer och det sliter på personalen, säger Astrid Grimell som varit engelska- och tyskalärare på Lorensberga i fem år. Dessförinnan jobbade hon i många år som musiklärare.

Hon påpekar också att situationen för lärarna skulle förbättras om de slapp en del administrativa uppgifter.

- Vissa saker som i dag ligger på arbetslagen med lärare kunde i stället läggas på administrationen. Då skulle vi lärare få mer tid för det pedagogiska arbetet.

Heléne Otterberg är lärare i engelska och svenska för elever i årskurserna sju och nio. Hon bör-jade på skolan i november i fjol och kom då direkt från Lärarhög-skolan där hon studerat i 5,5 år.

- Jag arbetade tidigare som undersköterska, berättar Otterberg som trivs på Lorensbergaskolan.

- Det är bra stämning bland lärarna. Vi bryr oss om varandra, säger hon.

Nyligen har två långtidssjuka lärare kommit tillbaka och börjat arbetsträna. För närvarande är bara en av de cirka 50 lärarna på skolan långtidssjukskriven.

På andra skolor finns det fler långtidssjuka. Av 941 anställda inom social- och utbildningsförvaltningen är 79 långtidssjuka, enligt Ulla-Britt Mikaelsson, s, som är ordförande i social- och utbildningsnämnden.

Av samtliga anställda inom förvaltningen är omkring 250 lärare. Sven-Olov Andersson, projektledare vid förvaltningen, gissar att mindre än hälften av de 79 långtidssjuka är lärare. Som långtidssjuk räknar kommunen anställda som varit sjuka minst tre månader i sträck.

- Det är bekymmersamt med alla långtidssjukskrivningar och det är ett problem som inte är enkelt att lösa, säger Mikaelsson.

Lärarförbundet vill att bemanningen ökas och att vikarier sätts in när ordinarie personal blir sjuk. Hur fungerar det i Ludvika kommun?

- Vi har inte sagt något generellt utan det avgörs ute i varje rektorsområde och i arbetslagen. Det går inte att säga att det alltid ska sättas in vikarier, det beror på hur arbetssituationen ser ut, svarar Mikaelsson.

En faktor som kan bidra till att fler fast anställda blir långtidssjuka är om många av lärarna saknar formell utbildning, det vill säga är obehöriga.

- I vår kommun är 80 av 100 lärare behöriga. Det är klart att det kan sätta extra press på de behöriga när det kommer nya obehöriga lärare som behöver hjälpas till rätta, konstaterar Ulla-Britt Mikaelsson.

Inom skolan väntar ett stort antal pensioneringar de närmaste 10-15 åren. I Ludvika hoppas man att projektet "Partnerskolan" kan bidra till att täcka upp för lärare som går i pension.

- Vi har 75 elever från Lärarhögskolan i Falun som gör sin praktik på skolor i Ludvika. De har tio veckors praktik var tredje termin och har samma handledare i Ludvika under hela perioden.

- Vi hoppas att många av dem väljer Ludvika när de blir färdiga med sin utbildning, framhåller Ulla-Britt Mikaelsson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons