Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lärare är outbildade

Annons

Kampanjen kallas Alla har rätt till utbildade lärare.

- Ja, vi tycker att det i högsta grad är en rättvisefråga.

-Om lärarna inte har tillräcklig kunskap kan de omöjligt lära ut på ett bra sätt.

-Hälften av alla lärare i grundskolan undervisar till exempel i ämnen som de inte är utbildadade för, och då är det inte så konstigt om reslutaten inte heller blir bra.

Per-Olof Forsström anser att det bland annat är de bristande lärarkunskaperna som är orsaken till att Sverige halkar efter andra länder vid en internationell jämförelse.

- Det är ett av skälen, det finns fler, säger han och berättar att av lärarna i Borlänge har 61 procent lärarexamen med inriktning mot rätt årskurs. Lika stor är andelen när det gäller lärarna med inriktning mot rätt årskurs och rätt ämne.

-Andelen lärare i Borlänge med lärarexamen, men inte med inriktning mot rätt årskurs och rätt ämne uppgår till 27 procent.

- För att det ska vara riktigt bra bör procentandelen ligga runt 80-90 procent, anser Per-Olof Forsström.

Han tycker också att det är ett jätteproblem att kommunerna på senare tid i så hög grad har anställt obehörig personal eftersom det oftast är mycket billigare.

- Man pratar hela tiden om medlen och inte om målen, och när det blir en konflikt mellan de två så väljer man alltid det billigaste alternativet. Det tycker vi är förkastligt, säger Per-Olof Forsström.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons