Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många lägger sin röst i förtid

/
  • Åsa Pellas ska snart flytta till Norge och kommer därför inte att vara hemma på valdagen. Men för henne är det viktigt att rösta och hon gör det istället i förtid.
  • I år är det många fler som förtidsröstar än vid förra valet. De flesta är ungdomar eller äldre.
  • Martin Penndorf förtidsröstar i kommunhusets reception.

Annons

I kommunhuset Tjäderns reception finns valsedlar och skärmar utsatta. Här kan man i förtid lägga sin röst till valet den 19 september. I Hedemora är det redan många som har valt.

- Det kommer ungefär 100 personer hit varje dag, berättar Mona Wallin som är röstmottagare i receptionen. Just nu är det 569 personer som har förtidsröstat. Det är många fler än till det förra valet för fyra år sedan.

Förtidsröstningen går till ungefär som den vanliga röstningen. De valda röstsedlarna stoppas i kuvert och väljaren ger dem till röstmottagaren tillsammans med röstkort och ID-handling. Men istället för att stoppa dem i olika boxar lägger röstmottagaren kuverten i ett fönsterkuvert innan de stoppas ner i samma box.

- Om man förtidsröstar har man möjlighet att ändra sitt val ända fram tills vallokalerna stänger den 19 september, berättar Mona Wallin. I så fall går man till vallokalen på röstningsdagen och lämnar en ny röst. Då blir den gamla förtidsrösten ogiltig.

Martin Penndorf är en av dem som kommit till kommunhuset för att rösta i förtid.

- Jag ser ingen anledning att vänta med att rösta, säger han. Jag hade inte svårt att bestämma mig så jag ville ha det gjort tidigt. Personligen vill jag ha bort den nuvarande regering och därför röstar jag självklart. Men jag tycker att det är viktigt i allmänhet.

Enligt Mona Wallin är de flesta förtidsröstarna ungdomar eller äldre. Kanske beror det på att många av dem är lediga på vardagarna och kan då passa på.

- Men vi kommer att ha öppet till klockan 19.00 på torsdagarna fram till valdagen, säger Mona. Så att även de som jobbar på dagarna ska kunna förtidsrösta.

Lena Axelsson förtidsröstar eftersom hon inte kommer att ha tid för det på valdagen.

- Jag kommer att jobba den dagen, därför röstar jag nu istället, säger hon. Det är första gången jag förtidsröstar, men röstat har jag alltid gjort. Det borde väl alla göra egentligen, för det är viktigt. Det är bra att visa vad man vill.

Mer läsning

Annons