Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kryss krävs för att rubba toppen

Annons

- Om valdeltagandet blir som 1999 och socialdemokraternas resultat som då, räknar vi med att det behövs 35 000 kryss, säger Peter Gustavsson, kampanjledare för Anna Hedh, EU-kritiker på plats 31 på s-listan.

För att ha en chans att bli personvald i årets EU-val måste en kandidat få minst fem procent av sitt partis röster och partiet måste få minst fyra procent av det totala antalet röster för komma i fråga för ett mandat.

Gör socialdemokraterna ett bättre resultat krävs det kanske 5 000 fler, bedömer han, för att hon ska avancera sisådär 25 platser på listan.

Hedh driver en av de mest aktiva kampanjerna vid sidan av de tio översta på s-listan, som får särskild uppbackning av partiet. I stödtrupperna ingår många av dem som arbetade i socialdemokraterna mot EMU.

Hennes kampanj får stöd med 50 000 kronor vardera från LO-förbunden Handels och Transport och enskilda bidrag på ytterligare kanske 30 000 kronor.

- Det finns nog ingen annan kandidat som kommer i närheten av det, hävdar Lars Stjernkvist, partisekreterare för s, trots att partiet har en valbudget på 25 miljoner. Men de pengarna kommer alltså, enligt Stjernkvist, till mycket liten del de tio toppkandidaterna till del i form av öronmärkta kampanjbudgetar.

Han tror att det kan röra sig om cirka 10 000 kronor per huvud, exklusive reskostnader.

Centern och kristdemokraterna har båda varsin lista med EU-motståndare och EU-skeptiker sida vid sida. Ett kryss för kd:s toppnamn Anders Wijkman eller centerns Lena Ek innebär ja till en EU-positiv politik jämfört med den som kd:s tredjenamn Lennart Sacrédeus respektive centerns tredjenamn Hans Lindqvist står för.

Enligt partisekreterarna är det inga stora kampanjbidrag som kandidaterna får, summan 10 000 kronor nämns flera gånger.

Det är få kandidater som kan sorteras in i kändisfacket och använda det i jakten på person-kryss. Överlägset flest person-kryss 1999 fick fp:s Marit Paulsen med nästan 218 000, eller 62 procent av partiets röster.

Bara två personer lyckades 1999 rucka på ordningen på den lista som partierna hade ställt upp: Centerns Karl Erik Olsson tog det enda centermandatet och Lennart Sacrédeus knep kd:s andra mandat.

TT/DALARNAS TIDNINGAR

Mer läsning

Annons