Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kom till hantverksdag

Annons

Hantverksdagarna i Arkhyttan är över – för den här gången.
– De ska återkomma, lovar arrangören Mats Sjöbom.
Intresset visade sig nämligen vara större än väntat.

Det fanns nästan inte en ledig parkeringsplats på gårdsplanen utanför Bergåfrabriken, under hela helgen. Både Arkhyttebor och mer långväga besökare, såg till att det var fullt hus mest hela tiden.
– Vi upptäckte att det var många som höll på med hantverk i trakten, berättade Mats Sjöbom, som tillsammans med Gunilla Rohlin visade prov på måleri och webbsidor.
Om en månad flyttar de själva till Arkhyttan och då ska lokala motiv pryda målningarna. Konstnärsparet Sjöbom-Rohlin, målar gärna utomhus.
Tretton andra konsthantverkare, fanns också på plats i lokalerna.
– Vi hade även kontakt med ett tiotal till, alla från Arkhyttan, men de kunde inte komma den här gången, sade Mats Sjöbom.
Annelie Forsberg gillar att återanvända saker, därför målar hon på gamla tegelpannor. Enkupiga sådana som hon köper på annons och den gamla patinan får sitta kvar.
– Jag vill inte ta bort smuts och sådant, utan teglet får vara som det är, berättade hon.
Handsydda hattar hör inte till vanligheten, men det är något som Gunnel Forsberg har tillverkat i tio år. Tekniken lärde hon sig på tillskärarakademin i Stockholm.
– Jag gör kruskronor i papper också. Det är en bordsprydnad som var vanlig i början av förra seklet.
Modellen till kronorna, hittade Gunnel Forsberg i en gammal bok.
En annan som höll till i samma lokal var Leif Berglund, som berättade att hans frys är full med gäddor. De har han tagit med sitt handklippta drag i rostfri plåt.
– En gång körde jag av mitt bästa gäddrag med propellern på båten, så då gjorde jag ett eget och det funkar faktiskt bättre, sade han.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons