Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hivsmittas i indisk sexhandel

Annons

Fyrtio procent av de nepalesiska flickor som räddats ur prostitution i Indien är hivpositiva. Bland dem som tvingats in i sexhandeln före 15 års ålder bär 60 procent på hiv.

Störst risk att hivsmittas löpte de som förts till Bombay, där smittan är utbredd.

Det framgår av en studie som presenteras i det amerikanska läkarsällskapets tidskrift Jama (Journal of the American Medical Association).

Indien har omkring 2,5 miljoner människor som lever med hiv/aids, vilket är den tredje högsta siffran efter Sydafrika och Nigeria.

Forskarna granskade 287 flickor och kvinnor som undsatts och återvänt hem till Nepal efter att ha förts till Indien via sexhandeln 1997 till 2005. Medianåldern bland flickorna var 17 år när de fördes till Indien. Den yngsta var sju år.

De hade tvingats jobba på bordell under i genomsnitt två år. En femtedel av dem hade varit på flera bordeller.

Många hade lurats i väg från Nepal med hjälp av löften om hushålls- eller restaurangjobb eller med äktenskapslöften. Andra hade drogats och kidnappats.

Mer än hälften av kvinnorna hade hamnat i sexhandeln på grund av någon de kände, vänner, sexpartner eller familj. 33 flickor tvingades prostituera sig innan de fyllt 15 år.

Enligt forskarna vid Harvard School of Public Health kan förklaringen till att fler mycket unga flickor smittats med hiv vara den utbredda myten att sex med oskulder fungerar som botemedel mot sjukdomen. Det gör att småflickor presenteras gång på gång som oskulder och hålls kvar längre på bordellerna än äldre flickor.

TT

Mer läsning

Annons