Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många har dålig bild på ettan

Annons

- Åtminstone någon dag i veckan blir det liksom ett vitt flimmer. Man ser nästan inte alls eller så försvinner bilden helt.

Det berättar Ulf Claesson, förtroendevald i styrelsen för bostadsrättsföreningen Jordbrukaren i Marnäs.

Många av de 220 bostadsrättsägarna har länge irriterats över den dåliga bilden. Riktigt illa blev det i lördags när bilden försvann i samband med Robinson-programmet.

- Vi har klagat och gnällt hos Com Hem men de skyller bara på Teracom, suckar Ulf Claesson.

Även från andra håll i Ludvika har det kommit rapporter om dålig bild på "ettan". I flera fall verkar det gälla områden som är anslutna till Telia Com Hems kabel-tv-nät.

- Jag kan se här att vi har fått klagomål den 22 januari. Det är flera som klagat på gryning bild och att bilden ibland försvinner, säger en tjänsteman vid Com Hems kundservice.

Com Hem har vidarebefordrat klagomålen till statliga Post- och Telestyrelsen, PTS. En av myndighetens uppgifter är att jaga störningskällor.

- Om Com Hem kan visa att störningarna inte beror på något fel i deras utrustning så är det vårt uppdrag att inom 20 dagar hitta orsaken till störningarna, säger Christer Söderström, chef för radiotillsynen vid PTS.

Ibland kan det vara något fel på radioutrustning men oftast kan störningar förklaras med fel på elektrisk utrustning.

- Den vanligaste orsaken till störningar är det är fel på tv:n så att tv:n så att säga stör sig själv eller att det är fel på antennutrustningen eller att videon eller satellitmottagare stör tv:n, berättar Söderström.

All elutrustning som på något sätt är behäftad med fel kan orsaka störningar. Det är inte ovanligt att termostater som börjat tjäna ut stör tv-signalerna i närheten.

- Ibland kanske störningarna berör något enstaka hushåll. Ibland kan ett stort område vara drabbat. Om en lampa som sitter högt upp på en fasad går sönder så kan den störa tv-signalerna på väldigt långa avstånd, upplyser Christer Söderström.

Personal från PTS är ständigt ute på "avstörningsresor". Man besöker platsen för störningarna och lokaliserar störningskällan. Ägaren av utrustningen informeras om problemet och uppmanas att vidta åtgärder.

- I de fall det gäller fel på elutrustning och inget händer kopplar vi in Elsäkerhetsverket som kan ställa ordentliga krav. Men det är ytterst sällan som störningskällan inte åtgärdas, betonar Söderström.

Teracom, då? Det statliga bolaget har till uppgift att ansvara för master och sända ut tv-signaler.

- Kabelföretagen bollar gärna vidare klagomål till oss. Men vi kan inte göra mera än att skicka ut tv-bilder, säger Mikael Martna vid Teracoms kundservice.

Ett stort viktigt undantag gäller alla de tv-innehavare som har egen antenn.

- Har man egen antenn och det blir avbrott i utsändningarna så är det vi som undersöker saken. Under 2002 fick vi dock inte en enda anmälan från Ludvikaområdet om att det skulle ha uppstått den här typen av fel på SVT1 som du beskrivit.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons