Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många goda skratt i Åberga

Annons

Sällan har väl så många goda skratt ekat i Åberga skola som under ett antal onsdagkvällar denna vinter.

När jag först fick höra talas om att byarådet hade som förslag att man på försök skulle anordna ett antal kvällsträffar där bybor på ett spontant och lättsamt sätt kunde umgås, berätta gamla minnen, historier och upplevelser för varandra, så var jag till en början något skeptisk till att man verkligen skulle lyckas slita några människor från sina invanda kvällsrutiner med dokusåpor, Robinson och andra utbud på bästa tv-tid.

Där hade jag helt fel. Redan första kvällen blev det fart på berättandet. Det visade sig nämligen att det i byarna finns många som på ett både intressant och humoristiskt sätt kan återge historier och egna upplevelser från olika tider.

Dessutom dyker det under samtalen upp intressanta upplysningar om forna sedvänjor, arbetsmetoder, levnadsvillkor och sociala relationer. Det syntes att de som deltog i dessa träffar verkligen trivdes och hade roligt.

Varje sådan veckoträff avslutades med samling kring kaffebordet med gott hembakat bröd, som damerna i grupppen välvilligt ställde upp med. Det förhöjde ytterligare den gemytliga stämning som präglade varje träff.

Jag är övertygad om att sådana här möten människor emellan är mycket värdefulla som motvikt i den tid vi nu lever i med stress, prestationsångest och allt negativt vi tvångsmatas med genom tidningar, radio och tv.

Kanske finns i dessa möten även ett terapeutiskt inslag som kan hjälpa till att i någon mån lösa upp de allt mer hårdnande attityder man tycker sig uppleva i dagens samhälle.

Jag tycker att Orsa byaråd är värd en eloge för sitt initiativ med den här idén och hoppas den ska leda till efterföljelse även i andra byar.

Bengt Gilljam

Mer läsning

Annons