Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många gamla blir fångar hemma

Annons

Många gamla rörelsehindrade människor har svårt att lämna sina hem. Bostäderna är inte anpassade för dem, visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort.

Problemet gäller 82|000 människor som är över 65 år och rörelsehindrade.

Barbro Westerholm är ordförande i Äldreboendedelegationen. På regeringens uppdrag ska hon i december presentera förslag på hur olika boendeformer bättre ska kunna anpassas till de äldres behov. Socialstyrelsens rapport ger svart på vitt hur stora problemen är i dag, anser hon.

Av de omkring 82|000 personer som berörs är 47|000 över 80 år gamla _ det vill säga var sjunde svårt rörelsehindrad kvinna och var tionde man i så hög ålder.

De äldsta kvinnorna är ofta ensamstående och bor i flerbostadshus, medan de äldsta männen ofta är sammanboende i småhus.

Främsta hindret är trappor i eller utanför hemmet. Drygt hälften av alla över 65 år bor i bostäder med bristande handikapptillgänglighet. Bland dem över 80 är andelen något lägre.

Att inventera de äldres bostadsförhållanden och möjligheterna att förbättra situationen borde vara en självklar del i kommunernas kvarboendestrategi, enligt Socialstyrelsen. Det skulle också ge en bild av hur många äldre personer som inte kan ta sig ur bostaden på egen hand och som riskerar att bli fångar i sina eget hem.

Vid nyproduktion måste numer flerbostadshus högre än två våningar ha hiss. Men allt fler äldre bor i hus som byggdes när andra regler gällde. I dessa saknas ofta hiss helt och hållet eller också måste de boende gå ett antal trappsteg innan de kan nå den.

Tekniska lösningar i form exempelvis ramper eller trapphissar finns redan framtagna. Dessa kan även vara till glädje för yngre handikappade och småbarnsfamiljer med barnvagn.

TT

Mer läsning

Annons