Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många fynd i Islingby

Annons

10-15 gravhögar har arkeologerna funnit rester av. Dessutom begravningar mellan högarna. Sandberg säger att det måste ha sett mäktigt ut på sin tid. Hur många individer som kommit ner i jorden här vet ingen, men det är åtskilliga. I vissa gravhögar kanske det kan ha funnits tiotalet personer.

I området närmast järnverket har spår hittats av cirka 220 olika anläggningar.

- Ett strategiskt läge, helt klart, om det haft betydelse vet vi inte.

Det handlar sannolikt om järnåldersbebyggelse, från 600- fram till 1000-talet. Bland föremålen som hittats finns pilspetsar och knivar, ett par glaspärlor och små nålar som suttit på dräktspännen.

- Mycket brända ben, och järnföremål. Mycket koksten.

Fredrik Sandberg och hans kollegor har ytterligare en vecka på sig för fältarbetet. Nu undersöks området närmast riksväg 50. Bland annat ett medeltida kulturlager. Förhoppningen är att finna spår av medeltida bebyggelse. Spår av stolphus från järnåldern hittas oftare, på 1200-1300-talen övergick man av någon anledning till timmerhus. Som inte lämnat samma spår.

- Vi hittar nästan aldrig de medeltida gårdarna. Det är det vi letar efter nu.

I området har man bland annat påträffat en medeltida armborstpil, ett plåtbrytande vapen, som använts vid strid. Vad mer som kan framkomma under sista veckan återstår att se. När undersökningen avlutats är det fritt fram för bygget av SSAB Tunnplåts nya infart. Ett arbete som redan pågår, vid sidan av utgrävningen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons