Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor men få svar om Hosjögården

Annons

Det var Lars Bengtsson, boende på Hosjögården som hade tagit initiativ till mötet. Han är trött på att inte veta vad som kommer att hända när servicehusen ska omorganiseras. Så nu tog han tag i det själv och kontaktade socialnämnden för ett möte.

- Hur ska vi kunna träffas och prata med varandra utan matsalen? Ska var och en stirra in i sin egen köksvägg och prata med sig själv?, undrar han.

Lars Lagerkvist från socialnämnden hade inget klart svar på vad som kommer att hända med matsalen på Hosjögården. Men enligt honom ska det vara helt klart i april om matsalen ska stängas eller inte.

- Sedan finns det ett förslag som jag hoppas går igenom. Det går ut på att ni kommer att kunna äta i matsalen även i fortsättningen. Men maten kommer inte att tillagas här utan den får ni värma själva, med hjälp av personal från hemtjänsten.

Tidningen har tidigare berättat om att Hosjögården ska förvandlas från ett servicehus till ett eget boende, där de som bor kvar får hemtjänst i sina respektive lägenheter. Maten kommer att tillagas i storkök, eftersom det blir billigare än att driva flera småkök.

Förändringarna oroade flera av besökarna på mötet.

- Hur blir det då med de äldre som inte klarar sig bara med hemtjänst? Då måste de väl flytta här ifrån? Min mamma har bott här i Hosjö i väldigt många år och det blir svårt för henne att lämna allt och alla, sade Kerstin Bohman.

En av de boende på Hosjögården undrade hur det skulle bli med maten:

- Hur många gånger om dagen kommer hemtjänsten hjälpa oss med maten och kommer maten hålla samma kvalitet när den lagas i storkök?

- Vid vilka tidpunkter ni kommer få hjälp med mat vet jag faktiskt inte ännu, svarade Lars Lagerkvist.

Deltagarna på mötet förstod att kommunen måste spara, men många var ändå besvikna.

- När Hosjögården byggdes handlade det om trygghet, men nu ska man bara spara in pengar. Det känns inte alls roligt att bli gammal, när man blir helt utan värde för samhället, sa Kerstin Bohman.

Lars Lagerkvist nickade och svarade att han verkligen ska försöka föra fram alla åsikter. Men han tillade att det är svårt att genomföra alla önskemål, eftersom socialnämnden är underbudgeterad och inte får några mer pengar från kommunen.

- Säg till de på kommunen att matsalen är viktig för den sociala gemenskapen. Man umgås, äter tillsammans och spelar bingo.

- Umgänget i matsalen är som friskvård. Jag tror inte alls att man tjänar på att stänga den, utan i det långa loppet blir en stängning nog dyrare för samhället, menade Ullastina Åkesson, kyrkans representant på mötet.

Nu hoppas både de boende och Lars Lagerkvist att Hosjögården kan fortsätta att utnyttja matsalen som samlingslokal, men ett definitivt besked kommer först i april.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons