Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många företag vill växa i Ludvika

Annons

Men för att kunna växa krävs inte bara företagens vilja utan det måste även finnas rimliga förutsättningar.

- Och där är diskussionen nu, om nu så många vill växa varför växer inte företagen mer, frågar Carl Ström.

Ludvika och Sverige har en tillväxtpotential som i dag inte utnyttjas fullt ut, menar Ström.

Svenskt Näringsliv har sedan flera år kartlagt det lokala företagsklimatet i Sveriges alla kommuner, där både företagare och politiker har fått svara på samma frågor. 200 företag i varje kommun får svara i undersökningen.

En ny fråga i undersökningen i år är att man frågat företagen om de vill växa på orten där de verkar.

Enligt undersökningen uppger i genomsnitt nästan 70 procent av företagen att de vill växa. Dalarna ligger under riksgenomsnittet men i Ludvika vill man växa mest och minst i Leksand.

De företag som i Svenskt Näringslivs enkät säger att de inte vill växa uppger bland annat åldersskäl, för stort ansvar att anställa fler, för höga kostnader samt att de redan har en lagom storlek på företaget.

- Vilken superspännande undersökning, jag kvittrar som en lärka, säger Jan Björnehaag, näringslivschef i kommunen som lovar att om inte företagarna redan i dag upplever att de får bra stöttning hos näringslivsenheten så ska han se till att servicen blir ännu bättre.

- Den här undersökningen visar att vi har otroligt bra företagare i Ludvika och att Ludvika inte bara är Spendrups och ABB. ABB och Spendrups har inte växt på många år.

- Trots att 100-tals jobb försvunnit från statliga myndigheter som kronofogden, skattemyndigheten, polisen, posten, försäkringskassan, tingsrätten, televerket till Falun och Borlänge så har vi ändå lyckats skapa nya arbetstillfällen som kompenserat för detta. Detta har skett i de små och medelstora företagen. Ludvika är fullt av duktiga entreprenörer, säger Björnehaag.

Han tar undersökningen som ett kvitto på att kommunen tänkt rätt när den beslutade om det näringslivspolitiska programmet där prioritet nummer ett är att stimulera tillväxt i små och medelstora företag.

- Vi har tänkt rätt, tänk om vi utöver att kompensera för alla statliga jobb också kunde få en ökning av antalet arbetstillfällen. Vi har trots allt 1 600 registrerade företag, då kan kommunen vända, säger Björnehaag.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons