Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många fler vill ha heltidstjänster"

Annons

Redan i dag är finns problem att rekrytera personal till vården och omsorgen i kommunen. Socialchef Gunnel Gyllander på pekar att detta är ett nationellt problem men för att förbereda framtida anställningar har överläggningar med de olika parterna redan börjat.

- Inrätta fler heltidstjänster är ett viktigt mål. Ungdomar som går ut vårdgymnasiet vill ha heltidstjänster, men inte bara ungdomar. Många fler vill ha heltidstjänster, berättar Hans Jonsson, c, ordförande i socialnämnden.

Socialchefen ska också ta fram en plan för kompetensutveckling där undersköterskor ska kunna avancera och göra karriär inom jobbet och därmed ta mer ansvar och få högre lön.

- I måndags träffade vi fackliga företrädare, en representant från oppositionen deltog, kommunalrådet Jonny Jones, c, och Tage Gradin, ansvarig för äldre och handikapporganisationen inom kommunen.

- Vi har ett problem men vi är eniga om målet och att vi befinner oss på en framkomlig väg, säger Hans Jonsson.

- Att inrätta fler heltidstjänster är inte helt lätt inom vården där många personer behövs. Halvtider och deltider betyder mer personal på arbetsplatsen än heltidsanställningar. När de gamla ska upp på morgonen, när de behöver hjälp med att äta och så vidare, då behövs många i personalgruppen som kan hjälpa dem, säger socialchefen Gunnel Gyllander.

Både de fackliga företrädarna och arbetsgivaren, kommunen är överens om att flexibilitet kan bli lösningen på problemet.

En heltidstjänst kan innebära att viss del av arbetstiden på någon annan arbetsplats. Någon form av pooltjänstgöring. Diskussionerna fortsätter och några beslut är ännu inte fattade.

- Vi har ett gemensamt mål att rekrytera personal till vården och att göra arbetsplatserna mer attraktiva. Ekonomin sätter gränser. Ett exempel är att det skulle kosta sex miljoner kronor om alla inom vården och omsorgen fick heltidstjänster, säger Gunnel Gyllander.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons