Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många döda i palestinska strider

Annons

Minst 16 palestinier dödades i dag i hårda strider mellan rörelserna Hamas och al-Fatah i Gaza.

Hamas har utlyst en ensidig vapenvila från klockan 19 svensk tid.

Tidigare liknande vapenvilor har brutit samman efter några timmar och det var högst oklart om denna vapenvila skulle hålla bättre än de tidigare.

Samtidigt dödade Israel minst fyra beväpnade män med ett flyganfall mot en Hamasställning. Den israeliska militären bekräftade att den hade slagit till mot en av islamiströrelsen Hamas använd byggnad i Gazaremsan, där fientligheterna mellan Hamas och president Mahmud Abbas rörelse al-Fatah tycks driva palestinierna mot öppet inbördeskrig.

Två personer dödades och ett 30-tal skadades enligt AFP i attacken mot Hamas träningsläger.

En större grupp journalister _ många av dem lokalanställda palestinier anställda av internationella nyhetsorganisationer _ satt på eftermiddagen instängda i en byggnad i Gaza stad på grund av omfattande eldgivning utanför.

BBC visade direktbilder från ett rum fyllt med skyddsutrustade journalister. De rapporterade bland annat direkt till sina uppdragsgivare om hur beväpnade män försökte ta sig in i byggnaden.

Skottväxling kunder höras i bakgrunden.

Sedan i söndags har palestinier i Gaza avlossat 23 raketer mot Israel och skadat två civila. Israel har sagt att man inte ämnar lägga sig i den palestinska blodsutgjutelsen, men förbehåller sig rätten att reagera på raketbeskjutning mot Israel från Hamas eller andra stridbara grupper i Gaza.

Med de 16 som miste livet på onsdagen har minst 40 palestinier dödats sedan i fredags i de inompalestinska striderna i Gazaremsan.

Beväpnade Hamasmedlemmar stormade det hus där president Abbas högste säkerhetschef, Rashid Abu Shbak, bor och sköt raketer mot Abbas kontor i Gaza. En palestinsk tjänsteman sade att presidenten hade ställt in ett planerat besök i Jordanien för att i stället resa till Gaza och vädja om lugn.

I det dödligaste enstaka anfallet sköts fem gripna Hamasmedlemmar, en Fatah-vakt och en Fatah-chaufför ihjäl då de i bil skulle köra till ett häkte. Enligt vissa källor var det Hamasmän som angrep fordonet, men en talesman för Hamasledningen hävdade att offren hade "avrättats.|.|. kallblodigt" av al-Fatah. Hamas sade också att en annan medlem i rörelsen hade "avrättats" av Fatahmän vid en vägspärr.

al-Fatah sade sig ha förlorat minst nio medlemmar, bland dem fyra vakter vid säkerhetschefens bostad.

Skräckslagna Gazabor gömde sig inomhus när maskerade palestinska krigare utkämpade rena gatustrider. Vittnen sade sig ha sett att civila greps av grupperna för att kunna användas som gisslan.

I ett telefonsamtal till en lokal radiostation vädjade en panikslagen kvinna till president Abbas och premiärminister Ismail Haniya från Hamas att gripa in. "Lämna oss inte att dö här", bad hon.

Ledare runt om i arabvärlden uttryckte samtidigt allt starkare oro över inbördesstriderna.

TT

Mer läsning

Annons