Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många brott men kort straff

Annons

Den 39-åring som åtalades tidigare i veckan har dömts 28 för brott. Det är brott som lagstiftningen och statsmakten betraktar som småbrott och därför leder de inte till långa fängelsestraff.

- Sådana här personer är svåra att få tag på. De har en bostadsadress men är sällan där, utan bor ofta i bilar. Vi griper dem och släpper dem efter förhör och sedan händer det nya saker. Nu sitter han i fängelse och det därför vi har fått tag på honom. Nu vill man förlänga straffet, säger Rolf Johansson vid polisen i Avesta.

Mannen är misstänkt för brott han begått i Avesta, Krylbo, Fors, Hedemora, Långshyttan, Garpenberg och Borlänge. Under de senaste tre åren har han åtminstone haft tre olika bostadsadresser i södra Dalarna.

Han är nu misstänkt för 48 brott till. Det är brott han har samlat på sig sedan i september 2002 fram till januari 2004. Sannolikt har han begått dubbelt så många, men dessa har avskrivits. Det rör sig framför allt om stöld och inbrott.

Vilka typer av brott har högst prioritet?

- Stöldbrott är inte värt något i en tingsrätt. Om man slår någon på käften på stan är det viktigare att gå vidare med. Det är en prioritering som statsmakten har gjort. Åklagaren tar bara med de brott som kan ge något straff. Brott som olovlig körning, narkotikabrott och rattfylleri vill regeringen inte gärna ge efter för, säger Rolf Johansson, vid polisen i Avesta.

- Om en tjuv är misstänkt för tio inbrott kanske åklagaren går vidare med tre eller fyra av dem, eftersom bevisningen i dessa är som starkast. Det är ingen idé att gå vidare med de övriga, eftersom de inte leder till ett längre fängelsestraff.

Hur många personer i södra Dalarna lever på detta sätt?

- Omkring ett hundra skulle jag tro, men de rör sig inom stora områden. De här personerna håller igång dygnet runt, säger Rolf Johansson.

Den 39-årige mannen avtjänar nu ett fyra månader långt fängelsestraff, som han dömdes till i mars 2003. Bara några dagar efter det grips mannen på nytt och misstänks för grov olovlig körning. Sedan fortsätter han att begå brott året ut.

Av de 48 brott han är misstänkt för idag, begår han 31 under tiden efter domen i mars 2003. Detta sker i väntan på att han ska avtjäna fängelsestraffet.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons