Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många barn bland 43 döda i Bagdad

Annons

Minst 43 människor dödades på olika håll i och utanför Bagdad på tisdagen. En bilbomb på en marknad i sydvästra delen av huvudstaden dödade minst 25 personer, många av dem barn.

Marknadsbomben exploderade i den oroliga stadsdelen Amil i sydvästra Bagdad. Yarmuk-sjukhuset, som ofta tar emot skadade i attentat i Bagdad, meddelade att många av offren var barn. 60 människor skadades i dådet.

I Baquba, norr om Bagdad, dödades en familj på sex personer, varav ett spädbarn och tre andra barn. Familjen färdades i en bil som stoppades av militanta extremister vid en falsk vägspärr.

Baquba är huvudstad i Diyala-provinsen, en stor och religiöst blandad region som har skakats av några av de värsta våldsdåden i Irak sedan invasionen 2003.

I norra Bagdad sköts minst åtta universitetsstudenter till döds av beväpnade män på tisdagen. Tidigare på dagen sade polisen att fyra studenter hade dödats och 25 skadats när deras universitet anfölls i sunnistadsdelen al-Adhamiyya.

Tusentals extra amerikanska och irakiska trupper har placerats runt om i Bagdad och andra områden de senaste tre månaderna som ett led i en ökad säkerhetssatsning för att mota tillbaka ett begynnande inbördeskrig i Irak.

Amil, där marknadsbomben exploderade, ligger på ömse sidor om vägen till flygplatsen. Befolkningen där är blandad, men på senare tid har shiamilis infiltrerat stadsdelen. Det har lett till att sunniter gått till angrepp.

Bombattacker mot marknadsplatser har blivit våldsamma sunnigruppers specialitet, rapporterar AFP. USA-alliansen och irakiska trupper har försökt öka säkerheten på sådana utsatta ställen genom att bygga skyddsmurar mot explosioner.

I måndags hittades 24 människor ihjälskjutna i olika delar av Bagdad. Dessutom exploderade ett par vägbomber i huvudstaden. En person dödades och åtta skadades.

TT

Mer läsning

Annons