Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många arbetsplatser stängdes av

Annons

Det säger Mikael Busk, bagerichef vid Hemköpsbageriet, som ligger intill den eldhärjade gummeringsfirman på Ingarvet.

Vid polisspärren i Ingarvet tvingades Busk vänta och vänta. Och grubbla över allt det bröd som förstördes i takt med att han och hans kolleger stängdes ute från sitt arbete. Och de var inte de enda.

Polisspärrarna stoppade många som ville in till sina arbeten på Ingarvet sent i går kväll.

För Mikael Busk och hans bageri är tiden en mycket viktig faktor. Klockan nio skulle man ha kört i gång det bak som ska förse Hemköps butiker med färskt bröd nu på morgonen.

- Hela nattens bak kan vara förstörd nu. Många Hemköpsbutiker kan bli utan bröd, sade Busk, när han fortfarande ett bra tag efter 22-tiden hade fått besked om att det nog dröjer några timmar till innan faran är över.

- Vi skulle ha börjat baka klockan 21. Vi skulle ha varit fem här i natt, varav två från Sandviken. Men dem fick jag tag på så de kunde vända hem igen. Jag vet inte om vi hinner att rädda en del av nattens bak. Men risken är stor att vi inte kan baka något alls i natt. I kronor räknat handlar det i så fall om 50 000 kronor.

Största problemt är det bröd som satts på automatisk jäsning.

- Bara det som står i jäsarna är värt 10 000-15 000 kronor. Det är nog redan överjäst nu. Det har jag inget hopp om att vi ska kunna rädda, sade Busk.

Risken var sent i går kväll alltså överhängande att brödleveranserna skulle bli inställda till Hemköps butiker i Falun, Borlänge, Ludvika, Avesta, Hedemora, Sandviken, Skutskär, Gävle, Rättvik och Leksand.

En annan man som med oro följde de väldiga rökmolnen på håll var Esko Löfgren.

- Jag såg på tv att det brann i firman. Jag har min lastbil stående precis bredvid den brinnande lokalen. Jag vet inte om den finns kvar längre. Jag hoppas att jag kan få hjälp av polisen här att ta mig ner och titta efter bilen, säger Esko.

En hel del verksamhet pågår på sen kvälltid och nattetid på Ingarvets industriområde. En stor del av dessa verksamheter påverkades.

Eller som en polis uttryckte det, mellan alla hårda överläggningar med människor som ville förbi polisens avspärrning och in till jobbet:

- Det verkar i alla fall inte vara något fel med arbetsmoralen här inte. Många vill in till jobbet till varje pris.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons