Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mandela presenterar veteranråd

Annons

Den sydafrikanske legenden Nelson Mandela firade på onsdagen sin 89-årsdag med att lansera en internationell problemknäckargrupp med äldre världsledare som Nobelpristagaren Desmond Tutu och förre FN-dignitären Kofi Annan.

I gruppen ingår också bland andra förra norska statsministern Gro Harlem Brundtland, den indiska kvinnorättskämpen och advokaten Ela Bhatt och USA:s expresident tillika Nobelpristagaren Jimmy Carter.

Gruppens tio medlemmar, som tillsammans har nästan 1|000 år av erfarenhet i den politiska hetluften, ska skissa på lösningar på jordens problem, såsom klimatförändringar och aids.

Jimmy Carter sade att regeringar misslyckas med att ta sig an världens stora frågor, eftersom de är beroende av hemmarösterna och måste sätta inhemska frågor högst på sin politiska dagordning. Han sade att den nya gruppens utgångspunkt var bättre.

Desmond Tutu, ärkebiskop och en av Mandelas gamla vänner från ANC-tiden, beklagade att man inte lyssnar mer på de äldre i modern tid som man gjorde i gamla tiders byar, och sade att De äldste kunde arbeta bakom kulisserna för att lösa till exempel den politiska krisen i Zimbabwe.

Idén att inrätta ett sådant internationellt veteranråd kom från flyg- och skivbolagsdirektören Richard Branson och rockstjärnan Peter Gabriel för sju år sedan.

TT

Mer läsning

Annons