Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manade till kamp mot orättvisor

Annons

Ett 100-tal personer deltog i 1 maj-firandet i Rättvik.

Riksdagsledamot Anneli Särnblad, glad att få vara på hemmaplan, talade om kampen för trygghet och mot lönedumpning, om socialförsäkringssystemet och sänkt arbetslöshet.

- Kamrater, vi är starka tillsammans, sade Särnblad och manade till kamp mot orättvisor och för en stark offentlig sektor och socialdemokratisk majoritet efter nästa val.

Trubaduren Ulf Becker sjöng och spelade.

Jan Erik Wikman, socialdemokrat i kyrkorådet talade om en demokratisk folkkyrka som står på de utsattas sida.

I demonstrationståget fanns krav på mindre kommunal inblandning i hotellaffärer och mer pengar till vården, mer satsningar på barn- och kvinnofrågor. I spetsen gick Leksands musikkår.

LO-facken arrangerade 1 maj-demonstrationen.

Försvarade

kollektiv-

avtalen

u - Jag har i dag ingen ansvarig politisk ställning och kan inte ge några löften. Jag kan ändå förmedla några av socialdemokratins budskap: Vi vill rensa upp i floran av osäkra anställningsformer. Vi vill förhindra att föräldraledighet utnyttjas som uppsägningstid. Vi vill se till att heltidsanställning blir en rättighet och deltid en möjlighet.

Det sade förre EU-parlamentarikern Bengt-Ola Ryttar när han 1 maj-talade i Vansbro.

Han menade ändå att försvaret av kollektivavtalen är viktigast.

- Reinfeldt vill helst ta bort kollektivavtalen. De är livsfarliga för borgarna som inte kan ta bort fackföreningsrörelsen.

Internationellt menade Ryttar att FN måste återta makten i världspolitiken från USA.

- I går var det 30 år sedan Vietnamkriget tog slut Nu upprepas historien i Irak och Palestina. USA har världsherravälde, legitimerat genom NATO. För oss som litet och ännu alliansfritt land finns bara en väg - FN-vägen. Demokratin är den enda garantin för fred, sade Ryttar inför drygt 100 åhörare i Lokparken.

Ståbys Förråd underhöll.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons