Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män nekas ny medicin

Annons

Han lider av benskörhet, en ovanlig sjukdom hos män.

Kvinnor är oftare drabbade. De kan få det kvinnliga könshormonet östrogen för att få fart på kalkproduktionen. För män finns ingen motsvarande medicin.

Mats har fått bromsmediciner som fördröjer nedbrytningen av skelettet. Den processen börjar för oss alla i 30-årsåldern, men för honom går det snabbare. 53 år fyllda har han ungefär hälften av normal bentäthet.

Den nya medicinen Forsteo innehåller hormonet PTH, som får bisköldkörteln att utsöndra mer kalk. Medicinen har utvecklats i USA och i höstas godkändes den i Europa.

När Mats nekades läkemedlet trodde han först att det berodde på att man inte forskat på hur medicinen fungerar för män, men så är det inte. Det finns en amerikansk studie och den är tillåten för män i USA, men här i Sverige får läkare inte ordinera den till män.

Mats Bergqvist har förståelse för om samhället vill hålla ner kostnaderna för medicin. Regelbundna sprutor under 18 månader skulle kosta 75 000 kronor.

- Men urvalet bör väl då ske efter behov, inte efter kön. Det här blir ju diskriminering av en grupp. Ett slag under bältet, säger Mats, som orkar skoja, trots att han lever med ständig värk. Smärtan kommer från nervbanor som kommit i kläm när ryggkotor gått sönder. Han har svårt att sova och går uppe och vankar på nätterna.

Det finns ingen säker förklaring till varför människor drabbas av benskörhet, åkomman blir allt vanligare. En förklaring är brist på rörelse, men det kan inte gälla för Mats Bergqvist.

Han har haft fyra kompressioner och blivit 7 centimeter kortare sedan första ryggkotan gick av under en träningsrunda 1989. Då var han 38 år och elitmotionär.

Sedan dess har han försökt stärka skelettet och hålla smärtan borta genom att träna, något som läkaren rekommenderar. På vintern åker han skidor och på sommaren blir det cykel, rullskidor eller lättare löpturer med borderterriern Eddie.

Mats är optiker, men delägarskapet i Falu Optik tvingades han lämna för några år sedan.

Senaste kompressionen kom vid Vasaloppsstarten förra året. När Mats tog det första kraftfulla stavtaget så gick en kota av i ryggen och tryckte ihop nervbanor.

- Det var en fruktansvärd smärta. Men man är så laddad med adrenalin inför starten så att det inte går att stanna. Jag tog mig till första backen, sedan var jag tvungen att bryta.

Det skulle ha blivit hans 20:e lopp, nu är det tveksamt om det blir fler.

- Det är tråkigt när man slutar mot sin vilja, jag brukar säga att det inte blir en vår utan Vasaloppet, det har varit som ett jobb för mig, säger han.

Visst kostar medicinen, men handlar det bara om pengar så är det ett kortsiktigt tänkande, tycker Mats Bergqvist. Han riskerar att bli svårare handikappad, och det skulle bli ännu dyrare för samhället.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons