Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man nära drunkna

Annons

Per "Putte" Bohm är en inbiten fiskare, och trots det småruggiga vädret i lördags kväll tänkte han göra ett försök. Det var ett speciellt fiskevatten som lockade, men av någon anledning svängde han av till Jesustjärnen.

- Vid vägslutet stod en bil och vid strandkanten såg jag en ryggsäck. Det fanns inte någon person runt tjärnen och det verkade lite konstigt att någon lämnat ryggsäcken vind för våg.

Per gick närmare och såg att något rörde sig ett tiotal meter vid sidan om ryggsäcken. Han upptäckte då att det låg en man i vattnet och att mannen var helt slut.

- Han hade greppat fast i en flyttuva och huvudet var ovanför vattenytan. Men benen låg under flyttuvan och han hade trampat fast sig i sina försök att komma upp.

Efter många om och men lyckades Per få upp mannen på land. Själv orkade inte mannen hjälpa till. Han var i chocktillstånd och stirrade rakt fram.

- Väl på land försökte jag släpa mannen upp till hans bil. Men han var för tung, så jag ringde efter hjälp, berättar Per.

Hjälpen anlände i form av Solleröborna Hasse Sundberg och Hasse Olsson, som även hade med sig torra kläder. Tidigare hade Per Bohm satt på värmen för fullt i en bil.

- Mannen var helt blågrå i ansiktet, bröstet och fötterna. Vi ringde larmnumret och bar upp mannen till bilen. Vi fick rådet att se till att han andades ordentligt och att en ambulans var på väg.

Mannens kroppstemperatur var bara 31 grader när han kom in till lasarettet. Det hela slutade dock lyckligt och mannen har några dagar efter tillbudet besökt Per Bohm och tackat honom med en blomma.

Hasse Sundberg är övertygad om att Per Bohm räddat livet på mannen.

- Det handlade om minuter och enligt vad mannen själv sagt, så har han legat i vattnet en timme. Men det kan ju vara svårt att uppskatta tiden i en sådan situation.

- Putte handlade helt rätt och jag hoppas att han uppmärksammas med en belöning av något slag, säger Hasse Sundberg.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons