Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man kan ju undra om de jobbat inom vården"

Annons

uLänsstyrelsen riktar skarp kritik mot Falu kommuns äldreomsorg.

Kommunalrådet Jonny Gahnshag (s) säger att det är allvarligt men ifrågasätter i samma andetag länsstyrelsens insikter i äldreomsorgsarbetet.

- Man kan ju undra om de någon gång har jobbat inom äldreomsorgen. Om de har så höga ambitioner så bör de fundera över vilken mall de jobbar efter, säger han.

I somras, när dessa ärenden uppmärksammades och anmäldes, sade du till tidningen att äldreomsorgen i Falun alltid uppfyller brukarnas basala behov. Stämmer det fortfarande?

- Ja, det gör det.

Tidningen har även pratat med socialnämndens ordförande Renée Andersson. Hon säger att det inte finns någon ursäkt för kritiken och att det främst handlar om en "informationsfråga".

- Jag vet att vi har haft jättemycket information och introduktionsprogram till de anställda, men det är uppenbart att det inte alltid går fram.

Personalen vittnar om att de inte hinner med gamlingarnas personliga behov, att de "smyger bort" vissa saker på grund av tidsbrist eller väljer mellan att hjälpa till med dusch eller städning. Är inte det allvarligt?

RA: Då begår de tjänstefel.

- Om de inte hinner ska de gå till sin närmaste chef och om det inte hjälper, vidare till distriktschefen.

Länsstyrelsen skriver att självbestämmande över så personliga behov som läggdags, utgång och dusch borde vara självklart. Att inte låta brukarna själva bestämma när de vill gå och lägga sig, är det ändå att "uppfylla de basala behoven?"

JG: Om jag ska vara riktigt jäkla elak mot länsstyrelsen så kan man undra om de någon gång har jobbat inom äldreomsorgen.

- Det finns alltid tidsintervaller för när det passar att duscha, gå upp eller gå och lägga sig.

- Om länsstyrelsen har så höga ambitioner så bör de fundera över vilken mall de jobbar efter.

Inom vilka tidsintervaller är det rimligt att man får bestämma över när man vill gå upp på morgonen och gå och lägga sig på kvällen?

JG: Det kan jag inte svara på, det är upp till varje enhet. Det kan ju också vara så att någon måste upp för att åka till läkaren eller för att man riskerar liggsår annars.

Men samtidigt vill Gahnshag poängtera att han tycker att granskningen är bra för kommunen:

- Jag har hela tiden sagt att det är bra att länsstyrelsen granskar oss. Det ger oss väldigt bra underlag, i stället för att vi behöver anlita extern eller intern revisor så gör de jobbet åt oss.

Socialnämndens ordförande, Renée Andersson, är av den bestämda uppfattningen att alla brukare ska få bestämma sina morgon- och kvällsrutiner.

Och hennes bild av verkligheten är att det för det mesta fungerar bra.

- Jag tycker att man ska få bestämma över när man vill gå upp på morgonen. Det tycker jag är en rättighet.

- Det vill jag kunna göra när jag blir gammal, säger Renée Andersson.

ANNAKARIN LITH/MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons