Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man gick bärsärkagång

Annons

En man i 20-årsåldern begick två inbrott och en omfattande skadegörelse i Järna under natten mot lördagen. Järna hotell och Dialect-butiken drabbades av vandalen som greps på bar gärning.

Preludiet till historien tycks ha inträffat i samband med en privat fest i en lägenhet i centrala Järna. Den senare gripne anklagades där för att ha stulit en mobiltelefon i en grannlägenhet när den tillfälligt stod tom. Händelsen polisanmäldes strax före klockan fyra natten mot lördag.

Omkring halvannan timme efteråt fick polisen ett nytt larm. Ett vittne hade sett en okänd figur slå sönder ett fönster till Järna hotell. Vart denne senare tog vägen efter fönsterkrossandet var då oklart men det visade sig senare att han via fönsteröppningen tagit sig in i hotellet.

Och där hade han hunnit med en hel del. Pub, matsal och kök vittnade om hans framfart. En mängd inventarier låg välta och sönderslagna. Det värsta var att han vräkt en ugn i golvet och då brutit en vattenledning. Vattnet forsade ut och det kan befaras risk för vattenskador.

Ortsbon hade också tagit sig upp i själva hotelldelen men inte lyckats komma in i något av rummen. Men hans blodiga handavtryck på handtag och dörrkarmar avslöjar hans försök.

Något byte tycks han inte fått med sig.

Hotellägarna May och Hasse Avér hade larmats av sin måg som är tidningsbud och upptäckt den krossade rutan när han passerade. Och de kunde bara konstatera att de måste stänga verksamheten under några dagar.

Trots att ortsbon skurit sig ordentligt hade han inte avskräckts från fortsatta gärningar. Han drog vidare till Dialect-butiken och där först försökt forcera en gammal entrédörr. Den är förbommad och försöket misslyckades, men resulterade i ett fotbollsstort hål i väggen. Därefter gav han sig på det stora skyltfönstret och tog sig den vägen in i butiken. Även här begick han stor skadegörelse. Kassaapparaten var uppbruten, hyllor och ställ omkullvräkta och en färgburk var öppnad och innehållet utspillt.

Butikens ägare, Nils Gudmunds, hade under tiden fått reda på att något var på tok.

Tillsammans med sonen Fredrik åkte han till butiken. Ortsbon var kvar inne i lokalerna. När han insåg att han var upptäckt försökte han först ta sig ut via en bakdörr. Den gick inte att låsa upp och han gick då till framdörren och försökte hota sig ut.

- Han hotade oss till livet och var helt klart påverkad av något, berättar Nils Gudmunds.

Far och son Gudmunds fick förstärkning av paret Avér och andra stannade också till.

- Vi visste ju att polis var på väg men det kändes som en evighet innan de var framme, säger Nils Gudmunds.

Någon lokal patrull var inte i tjänst utan det var Rättvikspolisen som grep mannen. Han hade en summa pengar och omkring 15 mobiltelefoner som han stulit i butiken. Han hade vidare en mindre mängd narkotika på sig.

Han togs först till Mora för omplåstring av flera skärsår på händer och armar samt i ansiktet. Efter förhör släpptes han senare under helgen. Han har gjort vissa medgivanden men också sagt sig inte minnas alla detaljer om vad som hände.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons