Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man får inte strunta i avtalen

Annons

Svar till Man kan undra 2/8:

Det är många personer som tagit kontakt med mig om att sjukpenningen inte utbetalas inom 30 dagar. Jag har följt upp detta med kontakter med socialministern, riksdagsledamöter och försäkringskassan.

Sedan har socialdemokraterna i Dalarna skrivit sitt öppna brev till försäkringskassans chef Stefan Paavo. Och vi har fått svar.

Regeringen har i sitt regleringsbrev för 2005 tydligt sagt ifrån om att det är 30 dagar som gäller. Paavo har meddelat att man når det målet till hösten 2005. Vi är inte nöjda förrän det är 30 dagar som gäller.

Jag konstaterar att det är väldigt många politiker som inte vare sig brytt sig om eller engagerat sig i denna fråga. Nu i efterhand dyker en och annan upp och inte i första hand reagerar på det verkliga problemet, utan på att det i deras tycke är fel parti och fel person som pekar det. Litet dåligt, kan man tycka.

När det sedan gäller Svenskt näringsliv så anser jag att deras stöd till det lettiska företaget som vägrade skriva avtal i den så kallade Waxholmskonflikten är oacceptabelt.

Om den linjen får gälla så blir det fritt fram för utländska entrepenörer att strunta i avtalen i Sverige.

Sådant förekommer redan i allt för hög grad och måste stävjas. Sedan fortsätter Svenskt näringsliv med krav på förbud mot sympatiåtgärder vid strejker.

Lägger man ihop det med kraven på försämrad arbetsrätt, sjukpenning och a-kassa så blir profilen tydligt antifacklig. Situationen blir inte bättre av att stora delar av borgerligheten stödjer detta. Jag tycker inte Svenskt näringslivs konfrontation med facket gagnar Sverige.

Investeringen i en ny pappersmaskin vid STORA ENSO i Kvarnsveden är mycket viktig. Den har kommit till genom en bra företagsledning, gott tekniskt kunnande och kompetent personal. Men att ta den som argument för att inskränka fackets rättigheter är bara dumt. Vi måste kunna klara framtidens investeringar och utveckling utan att Svenskt näringslivs alla förslag på försämringar för fack och löntagare genomförs.

PETER HULTQVIST

Mer läsning

Annons