Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man dricker starköl i stället"

Annons

Hon var en av cirka 15 ungdomar som kom till Falu frigymnasiums debatt i går om den höjda gränsen för att köpa folköl.

Kommunens folkölsinspektör Gunnar Blommé fick bemöta många olika argument. Han sade bland annat att han hade ringt till Diskrimineringsombudsmannen (DO) innan han och 41 handlare och bensinmacksföreståndare kom överens om ett frivillig höjning av inköpsåldern för folköl från 18 till 20 år. DO hade inget att anmärka. Det finns inget olagligt i att handlarna kräver att kunderna är 20 år när de köper folköl.

Huvuddelen av eleverna tycktes vara kritiska till 20-årsgränsen.

Flera trodde att unga skulle kunna gå över till att dricka hembränt eller köpa Systembolagets alkohol när 18-19-åringar får svårare att få tag på folköl.

- Det kommer att leda till att man dricker starköl i stället. Starköl är lika billigt. Jag kan citera en kompis "Folk i stan kommer att röka på. De på landet kommer att dricka HB", sade Linus Back.

Gunnar Blommé försvarade den restriktiva hållningen med statistik och overheadbilder. Det dricks mer över lag och alkoholförgiftningsfallen ökar bland unga. Butikernas överenskommelse kommer att göra det svårare för "fjortisar" att få tag i alkohol menade han och det var själva huvudskälet till förändringen.

Blommé fick mothugg.

- Det är desperation i vuxenvärlden. De drar på sig skyddshandskarna och förbjuder allt. Det här leder till urkundsförfalskning och permanenta kryphål och tabun, sade Markus Svensson.

- Jag tror att det kan leda till ett trotsbeteende. Man blir tvärtom, sade Garnet Lindén. Hon fick stöd av flera.

Robert Wallman, från Ungdomens nykterhetsförbund hade åkt från Norrköping för att vara med i debatten.

Han berättade att de även där arbetar för att höja debutåldern. Han lade till att de vuxnas attityder är viktiga för ungdomars inställning till alkohol.

Och att ungdomar dricker för att få gemenskap, därför behövs det aktiviteter utan alkohol, hävdade han.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons