Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man attackerade påven

Annons

En 27-årig psykiskt störd man försökte hoppa upp i Benedictus|XVI:s öppna vita bil när den körde över Petersplatsen i dag.

Han tog sig över en barrikad och gjorde ett försök att kliva upp baktill på fordonet när påven åkte stående genom en folkmassa på 30|000 pilgrimer. Incidenten inträffade i början av påvens allmänna audiens, som han håller en gång i veckan.

Påven märkte uppenbarligen aldrig något utan fortsatte vinka till folkmassan.

Nyhetsbyrån I-Media, som bevakar Vatikanen, sade att påvens schweizergarde omedelbart grep mannen, som var klädd i rosa t-tröja, svarta kortbyxor och en grön basebollkeps. Byrån kallade honom "galen" och skrev att han troligen är utlänning.

Senare förklarade Vatikanens talesman fader Federico Lombardi att det handlar om en 27-årig tysk som är "mentalt labil" och inte ville försöka döda påven utan bara "dra uppmärksamheten till sig".

Han förhördes av en Vatikantjänsteman och undersöktes av sjukvårdspersonal i Vatikanen efter händelsen. Man beslöt placera honom i en "specialbevakad byggnad", sade Lombardi.

Händelsen väckte minnen av försöket att mörda påven Johannes Paulus|II den 13 maj 1981, också på Petersplatsen. Den turkiske angriparen Ali Agca sköt påven, som blev allvarligt sårad men återhämtade sig.

TT

Mer läsning

Annons