Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man anmälde läkare

Annons

Det var i en av skidbackarna i Stöten i Sälenfjällen som mannen skadades i en skidolycka. Han kunde inte ta sig därifrån själv utan fick hämtas med ett transportmedel och sjukvårdare. När han sedan kom ner till läkare konstaterade man att allt var som det skulle och detta utan att göra någon röntgen.

Den skadade mannen hade mycket svåra smärtor och fick inte ens smärtstillande. Dagen därpå åkte han till sin hemort, en resa på drygt 50 mil och även där uppsökte han läkare, vid Borås lasarett. Där konstaterade man att han hade ådragit sig skador. Efter undersökningen vid lasarettet i Borås kunde det konstateras att mannen hade tre brutna revben, fraktur på ena axelleden, nyckelbensfraktur och avslitna ledband.

Men även i Borås möttes mannen av att man ansåg att ingenting borde göras. Den läkare som tog hand om den skadade skidturisten hade kontakt vid fem olika tillfällen med den skadade, som begärde att ytterligare en undersökning skulle göras. Men det var ingen som ville höra på denna begäran.

Först efter fyra månader tycker samma läkare att det var underligt att ingen ordentlig undersökning gjorts och det tycker den drabbade verkar egendomligt eftersom han vid flera tillfällen just påtalat den saken.

- Som patient måste man verkligen ifrågasätta läkarens handlande. Han hade hand om mig i sju månader utan att några försök gjordes för att ta reda på varifrån mina smärtor kom, säger den skadade skidturisten i sin anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Först tretton månader efter skidolyckan kontaktades en överläkare vid kirurgen och denne såg till att en datortomografiundersökning gjordes. Den gav besked om skadornas art och om varifrån smärtorna kom. Det visade sig bland annat att skulderbladet hade släppt från ryggfästet och låg mot ett revben och det visade sig också att tre revben hade växt ihop fel.

I sin skrivelse och anmälan undrar också mannen hur hans liv hade sett ut i dag om den här undersökningen hade gjorts ett år tidigare.

Mannen kommer att få leva med defekter som ger men för resten av livet. De två läkare som först tog hand om mannen har nu anmälts för sitt handlande.

Det gäller läkaren som först tog hand om den skadade i Stöten, sedan läkaren som tog över undersökningen vid lasarettet i Borås.

Som det gått till i det här fallet får det helt enkelt inte gå till inom sjukvården, menar mannen.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons