Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammagympa för första gången

Annons

De små bebisarna skrattar och jollrar och vaggar med i musiken. och mammorna tränar, bäckenbotten.

Första mammagympan i Rättvik startades av gympaledaren Karolina Svedjeland som nyligen fått tvillingar.

Rättviks Gymnastikklubb arrangerar mammagympan i sporthallen på Naturbruksgymnasiet. Initiativet tog Karolina Svedjeland när hon fick tvillingar. Då insåg hon att det varken finns mötesplatser för barn och föräldrar eller möjlighet till träning för mammor med bebisar. Den första träningen kom tolv mammor med sina barn. Mammagympan fortsätter hela vårterminen och det finns plats för fler.

Musiken är medryckande och träningen som bland annat innehåller kondition, styrka, smidighet och extra träning för bäckenbotten.

- Mammor är en mycket viktig målgrupp. Dels för att kroppen behöver hitta tillbaka igen efter en förlossning och dels för att det är tungt att vara mamma. Det krävs styrka för att vara mamma, starka armar och ben. Vi tränar naturligtvis också rygg och mage, berättar Karolina Svedjeland som har med sig en av de två tvillingarna, Tuva, sex och en halv månad.

Mammorna tränar på samma ställe och springer inte runt för att vara nära barnen. Gymnastiken vänder sig till mammor med barn från två månader till två år och träningen är barnvänlig. Bebisarna vaggar med i musiken och det syns att de har roligt trots att de väldigt små.

Mammorna har barnen på magen eller i famnen och några av de små skrattar och det är säkert så som gymnastiken påstår, nyttigt för mamma och roligt för barnen men även ett sätt att förebygga stress och skapa social kontakt.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons