Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma sittstrejkar för sin son

Annons

För fjärde dagen genomför hon sin protest. I dag har hon kaffe och bulle med sig.

Dessutom en lapp som talar om att hon protesterar. Den som frågar får veta mer. Hon är en mamma som bryr sig om sina barn. En mamma som anser att sonen Stefan aldrig fick den hjälp och det stöd han borde ha fått under skoltiden. Nu tycker hon att kommunen ska ta sitt ansvar och kompensera Stefan.

Det började för många år sedan. Skolan gick inte så bra som den borde. När Stefan var åtta år år råkade han ut för en svår olycka och skadades svårt - men överlevde. Han fick en hjärnskada och har syn- och hörselnedsättning. I dag har han sjukpension.

Skoltiden blev enligt Britt inte vad den borde. Hon tycker att sonen borde ha fått mer hjälp än vad han fick.

Att få göra film betyder mycket för Stefan. Han skulle behöva en dator och en videokamera för att kunna utveckla sitt stora intresse. För att kunna få göra något han känner är meningsfullt.

Britt Lundholm tycker att det är det minsta kommunen kan göra, ordna datautrusning, för att kompensera det lidande hon anser att Stefan utsattes för under skoltiden:

- Det skulle vara en upprättelse.

Men hittills har inte Britt nått framgång i den kampen. Trots många kontakter och skrivelser.

Hon berättar att hon fått beskedet att Stefan hamnat mellan två stolar. Han är handikappad. Men inte utvecklingsstörd, inte rörelsehindrad.

- Det är låsta förhållanden, menar Britt.

Hon tänker sitta fler dagar i stadshuset.

- Sitter jag hemma blir jag bortglömd.

Kommunens kanslichef Anna Eriksson är väl insatt i Britts och Stefans situation. Hon säger att det som hände under Stefans skoltid kan kommunen inte göra något åt nu:

- Vi tar inte ställning till vad som blev fel då och vad det berodde på.

Anna Eriksson menar dock att kommunen ska kunna stötta på något sätt, inom ramen för de lagar och det regelverk som finns. Dock säger hon att kommunkansliet inte kan köpa datautrustning. Det skulle strida mot lagen.

- Men kommunen avvisar inte pojken och hans behov, betonar Anna Eriksson och tillägger att mamman verkligen kämpar för sin son, och att sonen är en fin kille.

Britt Lundholm tycker dock inte att någon tar på sig ansvaret. Hon upplever att hon bollas fram och tillbaka mellan olika instanser och myndigheter. Så länge det är så är hon beredd att fortsätta sin stillsamma protest.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons