Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma jobbar i Rättvik

Annons

Om barnomsorg i en annan kommun?

Det låter splittrat. Garsås ligger mellan Mora och Rättvik. Mora ligger två mil norrut och Rättvik knappt två mil söderut.

- Det fungerar trots allt ganska bra, konstaterar Catharina och Sven Lindroth.

Tack vare att Svens mamma ställer upp samt att Sven och Catharina kan avlösa varandra en veckodag med barnpassning i hemmet blir det endast två långresor i veckan.

- Då kör jag först barnen till daghemmet i Rödmyren. Därefter söderut förbi Garsås till bankjobbet i Rättvik. Returresa på kvällen för hämtning och sedan hem till Garsås igen. En daglig resa på tolv mil.

I god tid innan det var aktuellt med att finna dagisplats till tvillingarna hade Catharina och Sven skrivit till barn- och utbildningsnämnden med ansökan om att få dagisplats i Rättvik.

- Det skulle vara tryggt att få ha barnen på ett dagis nära min arbetsplats. Dåvarande bun avslog vår ansökan. Vi kontaktade dem och framförde ett önskemål om att frågan skulle tas upp i ett samråd mellan kommunerna kring Siljan. Dåvarande bun-ordföranden Christina Bröms sade att frågan skulle tas upp till samråd.

Därför accepterade familjen placeringen i Mora och de tycker att daghemmet i Rödmyren fungerar alldeles utmärkt.

Det har gått flera år sedan barn- och utbildningsnämnden i Mora lovade ta upp frågan. Catharina undrar fortfarande om det inte finns en planering och bättre samordning i barnomsorgen. Hon och Sven har hört talas om flera familjer med samma problem där barnen får dagis i en kommun medan föräldrarna arbetar i en annan.

- Agerar inte Region Siljan i frågan?

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons