Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma friad för mordförsök

Annons

En 33-årig kvinna frias från åtalet om mordförsök på sina tre barn. Kvinnan mosade lugnande medel i barnens påskmust, men det var ingen slump att hon misslyckades med att döda dem, anser tingsrätten. Därför är hon oskyldig.

De tre barnen, åtta, elva och tolv år, uppmanades gång på gång att dricka av den tablettförgiftade läsken. Men de vägrade att ta mer än en klunk var eftersom det smakade "äckligt", har de själva berättat i förhören.

När mamman strax efteråt själv föll ihop medvetslös på golvet larmade barnen släktingar. Kvinnan fördes till sjukhus, magpumpades och vaknade till liv efter någon timme.

Hon åtalades för försök till mord alternativt dråpförsök mot sina barn.

Kvinnan, som bor ensam med barnen, var djupt deprimerad när händelsen inträffade i april förra året. Hon var utskriven från psykiatrisk slutenvård sedan ett dygn och hade försökt ta livet av sig på vårdavdelningen.

Det är barnen och släktingar till kvinnan som berättat om de mosade tabletterna. Själv har hon sagt att hon varken kan erkänna eller förneka gärningen eftersom hon inte minns något. Hon hade både druckit alkohol och tagit lugnande tabletter under dagen.

Rättsintygen visar att alla de tre barnen hade oxazepam i blodet, ett ämne som finns i en lugnande medicin. Två av dem kände sig yra och illamående och ett barn talade sluddrigt. Men enligt samma intyg var inget av barnen utsatt för livshotande skada och skulle inte ha avlidit om de inte fått behandling.

Det är inte heller utrett vilka och hur många tabletter mamman mosade i påskmusten, skriver Malmö tingsrätt i domen. Därför kan rätten inte uttala sig om risken för att barnen skulle ha dött om de druckit mer av musten.

Försök till mord eller dråp är straffbart bara om det misslyckas på grund av tillfälliga omständigheter, skriver rätten. I det här fallet berodde misslyckandet i stället på en djupgående brist i brottsplanen _ kvinnan hade inte tillgång till mediciner som skulle kunna ta livet av barnen.

Med det är hon inte skyldig till straffbart mordförsök och frias. Även skadeståndsanspråken ogillas.

TT

Mer läsning

Annons