Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungsscouter firade högtid

Annons

Förra helgen firades scouternas årliga S:t Georgshögtid i Malungs kyrka. In till gudstjänsten tågade ett stort antal scouter i olika åldrar med fanor och flaggor. En del av juniorscouterna hade också övernattat i tält utanför kyrkan inför högtiden.

Scouter och ledare medverkade i gudstjänsten, som leddes av prästerna Joy Faith Kronenberg och Lars Häggberg.

Malungs scoutkår är i dag Dalarnas största och mest aktiva scoutkår. För närvarande håller scouterna på att förbereda sig inför sommarens olika lägeräventyr. De yngre ska till Mora och till Stockholms skärgård, de äldre ska till Skottland och hälsa på de skotska kamrater som var i Malung förra året.

- Scoutingen är en politiskt och religiöst obunden ungdomsrörelse på kristen grund. I Malung har scoutkåren alltid stått nära kyrkan och Malungs församling. Kyrkan ger årligen bidrag till verksamheten och alltid har någon av församlingens präster stått som ordförande för scoutkåren, säger kyrkoherde Lars Häggberg som är ny scoutordförande.

Han betonar också att bakgrunden till scoutkårens framgångar i Malung är ett fantastiskt ledargäng med eldsjälar som arbetar i scoutrörelsens anda.

Scoutkåren har också en viktig roll i Riddarskolan, ett samarbete som utvecklats i Malung mellan skolan och kyrkan. Skolan har fått många efterföljare på andra håll i landet.

Riddarskolan, som är inriktad på mellanstadieeleverna, innebär att Malungs samtliga skolbarn har fått uppleva något av scoutingens lekfullhet och livskunskap. Riddarskolan avslutas med riddardubbning i någon kyrka eller på någon ceremoniplats ute i skogen och där är samarbete med scouterna mycket betydelsefullt.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons