Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungslottor börjar förbereda julen

Annons

Kontakterna med Lettland har etablerats sedan åtta år tillbaka. Det började med att några familjer i området tog sig an några av de lettländska sommarbarn som portionerades ut i Siljanstrakten.

Det hände att barn återkom flera somrar till samma familj och med de ökade kontakterna uppstod också en tanke att mer konkret också kunna hjälpa det barnhem varifrån barnen kom.

Cirka 200 barn finns där och de är mestadels föräldralösa men också sådana vars föräldrar på grund av exempelvis missbruksproblem inte kan ta hand om sina barn.

- Det är ett stort hjälpbehov, säger Else-Britt Birgersson som varit där och på plats sett förhållandena.

Barnhemsstandarden är långt ifrån den svenska verkligheten. Varmvatten kanske finns någon gång per vecka, barnen bor sex-tio i varje rum och över huvud taget saknas mycket som vore självklart här hemma.

Allt som kan sätta lite guldkant på tillvaron uppskattas och dit hör julklappspaketen som Malungs lottor nu under några år sänt över.

Men Lettlandshjälpen är inte den enda behjärtansvärda angelägenheten där föreningen bidrar med sin skärv. Lekterapin på barnavdelningen på Falu lasarett, Mora lasaretts habilitering och Cancerfonden är andra instanser där Malungslottorna gått in. Vidare stöttas också den Rysslandssändning som Limaprästen Arne Söderbäck står bakom. Are Göran har där bidragit till att lottorna kan assistera med ett rejält skopaket.

Föreningen har alltså en stor hjälprepertoar. Huvudintäkterna är via bingolotter men många privatpersoner stöttar också på olika sätt.

- Den som vill skänka något kan ta kontakt med oss, säger Monica Tällberg.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons