Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungshem ska riva hyreshus

Annons

Kommunstyrelsens arbetsutskott tillstyrker den strukturplan som styrelsen för krisdrabbade bostadsbolaget Malungshem lagt fram för att få bolaget på fötter.

Planen innebär att Malungshem under den närmaste femårsperioden bland annat ska sälja hyreshus med 32 lägenheter i Stöten, tömma och riva fem hyreshus med 76 lägenheter i Malung, bygga om 44 lägenheter i bostadsområdet Fällen till mötesplats Malung med idrottshall, bibliotek och ungdomsgård.

Det kommer också att göras satsningar på serviceboende, hissar och elevlägenheter i Malung.

152 bostadslägenheter kommer på det här sättet att försvinna.

Totalt kommer kalaset att kosta kommunen cirka 50 miljoner kronor, enligt den beräkning som styrelsen har gjort.

Kommunstyrelsens arbetsutskott tillstyrker alltså planen, men när det gäller finansiering får Malungshem återkomma med varje objekt för sig. Malungshem ges också uppdrag att närmare undersöka möjligheterna att få så kallat ROT-bidrag och hissbidrag till åtgärderna, samt att undersöka om det går att göra om hyreslägenheter i Sälen till bostadsrätter och sälja ut dem.

Paradoxalt nog är det så att uthyrningsläget i Sälen är bra, men ekonomiskt går det ändå inte ihop där på grund av att hyresintäkterna inte täcker de höga kostnader som Malungshem haft för byggena. I Malung finns merparten av de tomma lägenheterna men där går bolagets verksamheten ihop.

Ur partiremisserna kan noteras att folkpartiet vill tidigarelägga satsningen på mötesplats Malung bland annat för skolans behov medan moderaterna vill banta mötesplatsen och skära bort både biblioteket och ungdomsgården.

- För att planen ska få avsedd effekt måste den tas i sin helhet, säger Malungshems ordförande Hans Unander.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons