Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungsborna gillar sitt bibliotek

Annons

Malungs kommunbibliotek är en av de mest besökta inrättningarna i Malung, kanske den mest besökta. Exempelvis hade man under förra året drygt 105 000 besökare.

- Jag är väldigt glad över att Malungsborna är så positiva i sin kritik när det gäller biblioteket och verksamheten samtidigt som jag håller med om att lokalerna borde vara bättre, säger Malungs kulturchef Margaretha Hedblom.

Hon noterar att lokalerna togs i bruk redan 1955 och att de sedan har utökats och byggts om men att de egentligen aldrig varit några bra lokaler för ett bibliotek.

I enkäten framgår tydligt att Malungsborna skulle vilja att biblioteket vore öppet mer än i dag men här handlar det också om hur mycket man har råd att satsa i personella resurser.

- Mer öppethållande kommer att kosta pengar. Men visst tycker också vi att det vore bra om man kunde ha öppet längre på kvällarna och även kring helgerna, säger Margaretha Hedblom.

Margaretha Hedblom berättar att man satsar mycket på olika aktiviteter. Just nu har man OS-souvenirer från Salt Lake City i USA som man visar. Det är en mormon med anknytning till Dalarna som skickat en del och en del har man också kommit över på annat håll.

- Vi har ordnat en liten tävling och kommer att lotta ut en hel del vinster, säger Margaretha Hedblom.

När det gäller utbudet vid kommunbiblioteket tycker nästan alla att det är mycket bra men man kan exempelvis inte ha samma utbud av videofilmer som uthyrarna har.

- Vi ska ju också ha klart för oss att när man lånar på biblioteket är allt gratis, säger Margaretha Nedblom.

- Det är viktigt att biblioteket blir en träffpunkt för alla och här hoppas jag att vi ska kunna göra ännu mer för att locka ungdomen till vår verksamhet i ännu högre grad än nu, säger Margaretha Hedblom.

Det mest negativa med Malungs kommunbibliotek är alltså lokalerna som inte bara är trånga utan också oftast har dålig luft. De kunde också vara ljusare.

I enkäten har många just påpekat att man uppfattar inomhusmiljön som dålig och här instämmer även personalen som arbetar vid kommunbiblioteket.

Tidningsrummet där man sitter och läser borde också kunna vara större och det saknas ett mindre café som kunde bli en samlingspunkt med mera social funktion.

- Det är viktigt att det finns utrymmen på ett bibliotek där folk kan mötas och kanske diskutera, säger Margaretha Hedblom.

Sammanfattningsvis kan man annars notera att Malungsborna är mycket nöjda med verksamheten men att man inte skulle ha någonting emot att biblioteket finge bättre och mer ändamålsenliga lokaler i framtiden.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons