Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungsbördig konstnär ställer ut

/
  • Malungsmotiv. Malungsbördige Olle Christoffersson ställer ut ett trettiotal oljemålningar i f.d. Elimkapellet och många av motiven är landskapsmotiv hämtade från Malung med omnejd. Foto: Sören Haga

Annons

Olle Christoffersson har sina rötter på Malungs Finnmark eftersom han är född och uppvuxen i den lilla finnmarksbyn Andersviksberg och intresset för att måla motiv i olja har han haft allt sedan barndomen och der har också under årens lopp blivit en och annan utställning. Bland annat har Olle Christoffersson deltagit i en samlingsutställning i Malung för många år sedan. Men det här är den första riktigt stora utställningen han har i Malung och den kommer att pågå under en vecka.

Vi kan nämna att bland motiven finns landskapsmotiv från Malungs Finnmark, från centrala Malung med Lisselska huset och garveriet och från Yttermalung där det är en vy från området kring Yttermalungs kapell med kapellet i centrum. Det finns också en del porträtt bland annat ett porträtt på Sven Bohm som under flera decennier var en av Malungs främsta fiolspelmän som också var med och startade Malungs Spelmanslag i slutskedet av 1940-talet.

Det kan nämnas att det finns oljemålningar som Olle Christoffersson har målat uppsatta i Uppsala Universitets lokaler liksom i Teologiska Högskolan i Stockholm och som porträttmålare finns han representerad i Frimurarmuséet i Uppsala. I Lillmokyrkan i Malung har han också gjort en fyra meter hög altarmålning 2003.

I ungdomen hade Olle Christoffersson drömmen om att bli tavelmålare eller teckningslärare men i stället blev det teologion som tog överhanden. Efter en tid som pastor i Baptistsamfundet fortsatte studierna i Zürich och slutligen med en doktorsexamen i Uppsala. Han har därefter verkat som universitetslektor i Uppsala och Stockholm men under hela den tiden har alltid konstnärsyrket funnits med. Och en del av hans inriktning när det gäller konstnärsyrket kan man nu se vid utställnigen i f.d. Elimkapellet i Grönland i centrala Malung.

Mer läsning

Annons