Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungsbo misstänks för grovt skattebrott

Annons

Kammaråklagare Gun-Britt Ström gjorde under måndagen en sakframställan och gav en bakgrund för de transaktioner mellan andra företag som de två företagarna misstänks ha gjort för att komma åt pengar och även betala svarta löner. De två åtalade företagarna bestred brott och deras advokater menade att ingen brottslighet hade förekommit.

De brott som de två företagarna åtalades för och som man nu kommer att ställas till svars för gäller grova skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, vilket också är ett grovt brott.

Den 43-årige Västeråsbon hävdade att han inte hade en aning om det administrativa i det företag han var delägare i utan att han hade fungerat på "fältet" och han bestred därför alla anklagelser om de ekonomiska brotten.

Detta gjorde också den 37-årige Malungsbon, men kammaråklagare Gun-Britt Ström hade en motsatt uppfattning.

- Jag hävdar att de brott de båda nu åtalade gjort sig skyldiga till är grova då det sammanlagt rört sig om mycket betydande belopp och en vilseledande bokföring, liksom att man på ett systematiskt sätt handlat för att komma undan skatt och arbetsgivaravgifter, sade Ström.

Kammaråklagaren sade att företagets bokföring ser riktig ut från ytan men sedan man trängt in i affärerna med andra bolag visar det sig att en omfattande brottslighet har förekommit under åren 1998-2001 och att det sammanlagt betalats in 1 183 520 kronor för litet i mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter.

Under förmiddagen visade kammaråklagare Gun-Britt Ström hur företaget och affärerna med andra bolag fungerat och en del av dagen togs också i anspråk för att gå igenom en del av den skriftliga bevisning som finns i det omfattande målet.

Gun-Britt Ström hävdade också under rättegångens första dag att det förekommit osanna fakturor för mer än en miljon kronor, men även detta bestreds av de båda åtalade företagarna.

Det Malungsföretag som de båda nu åtalade företagarna ägde försattes i konkurs för ett par år sedan och de företag som i övrigt figurerar i den här ekonomiska härvan är också företag som konkursat.

Det finns även företag som finns utomlands och det finns också namn i utredningen som kammaråklagare Gun-Britt Ström hade uppfattningen var bluffnamn.

Huvudförhandlingen mot de två åtalade företagarna kommer att pågå under tre dagar den här veckan och fortsätter sedan nästa vecka.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons