Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungs skinnhistoria

Annons

Det är Siw Jers, maka till framlidne Eric Jers, som donerat familjens skinnmuseum till kommunen.

- Jag vill att den här samlingen ska visas, att folk får möjlighet att se den. Det ville Eric också, säger Siw Jers som i högsta grad varit med om att bygga upp skinnmuseet.

- Vi byggde själva en museilokal ute på gården, Eric var arbetsledare och jag sågade och spikade. Men det har varit svårt att få folk att hitta hit, säger Siw Jers.

Eric Jers, som avled för snart tre år sedan, 93 år gammal, vigde en stor del av sitt liv åt den gamla skinnhanteringen i Malung. Han arbetade inom skinnhanteringen, har var lärare på skinnskolan, han forskade om näringens historia och betydelse för bygden och han samlade på nästan allt som hade med skinnhantverk och -industri att göra.

Eric var aktiv långt in på ålderns höst. 86 år gammal gav han ut en bok om skinnindustrin. Nästan 89 år gammal kunde han förverkliga sin gamla dröm - då slog han upp porten till ett eget skinnmuseum hemma på gården.

Eric Jers skinnmuseum omfattar skinnhanteringen från mitten av 1800-talet och framåt med 1000-tals föremål. Här finns gamla och nyare arbetsredskap och maskiner, mönster av alla de slag, exempel på plagg från olika tider, reklammaterial, kataloger, broschyrer, bilder och historik om skinnarnas vandringar och arbeten.

Här finns också ett brev från norske polarfararen Amundsen, som tackar för de utmärkta skinnplagg han fått levererade från en malungsskinnare inför sin lyckade sydpolsexpedition.

- Det är en imponerande och förnämlig samling och jag hoppas att vi ska kunna förvalta den på ett bra sätt, sa kommunfullmäktiges ordförande Johnny Skottheim då han för kommunens räkning fick ta emot den fina donationen av Siw Jers.

Samlingen är redan väl dokumenterad genom Eric Jers försorg och idoga arbete. Nu ska samlingen närmast fotograferas i befintligt skick, före sommaren ska den flyttas till kommunens lokaler och redan i sommar är det meningen att delar av museet ska finnas utställt i Jannesgården.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons