Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungs nye själasörjare

Annons

- Jag är en 29-årig rumpmas från Garpenberg, berättar Malungs nye själasörjare.

Det är en något snirklig väg som tagit honom in på prästbanan. Gymnasiet ägnades åt studier på el-tele-linjen.

- Sedan utbildade jag mig till medicintekniker men har aldrig jobbat som det. Jag har också rest och bott mycket utomlands.

Han började plugga statskunskap/religion och siktade på att bli samhällskunskapslärare. Men teologin tog överhand och han utbildade sig i Umeå.

Vad har du för inställning i kvinnoprästfrågan?

- Jag har inga problem att samarbeta med varken manliga eller kvinnliga präster. För mig är det märkligt att en del ser det som ett problem. För mig handlar det om jämlikhet oberoende av kön, vilket egentligen är en allmänmänsklig fråga snarare än något som endast berör prästyrket.

Malungsbygden var inte helt obekant innan han började under sommaren.

- Jag var här i höstas på två praktikveckor. Jag såg ett vitalt ungdomsarbete här och att det finns en bra utåtriktad verksamhet vilket jag ser som en viktig del i församlingsarbetet, säger Lennart Pettersson.

Över huvudtaget är det viktigt att kyrkan har breddat sig utanför de traditionella kyrkorummen. Och just i Malung förekommer en hel del aktiviteter som exemplifierar kyrkans vidare inriktning. Det gäller bland annat Riddarskolan, rockmässorna och en omfattande verksamhet med fäbodgudstjänster.

- Vi måste finnas nära i vardagen och vara ute mycket bland folk, konstaterar Lennart Pettersson.

Verksamheten i Malung passade alltså bra med hans sätt att se. Andra faktorer talade också för bygden. Utöver att komma till hemlandskapet igen var det också det stora natur- och idrottsintresset som styrde.

- Det går lite hand i hand. Och här i Malung saknas ju inte möjligheter vare sig att idrotta eller att vara ute i naturen, konstaterar Lennart Pettersson.

Utför blir det lite telemarksåkning men det är ändå längdåkningen som gäller. Han tävlade förr men är nu mer motionsåkare.

- Men något vasalopp kan det nog bli framöver.

Och åtminstone till nästa vasalopp finns han kvar i Västerdalarna.

- Jag är här under ett år till att börja med och det är förstås både för församlingen och mig lite av ett testår. Men hittills har det känts bra. Och om jag växer in i bygden och fortsätter att trivas så kan jag gärna tänka mig att bli kvar här, avslutar Lennart Pettersson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons