Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungs jaktvårdskrets bojkottar inte eftersök av skadat vilt

Annons

Jaktvårdskretsen i Malung har inte tagit ställning i den bojkott som ett antal andra jaktvårdskretsar i Dalarna gått ut med när det gäller eftersök av skadat vilt så länge det inte blir någon ordning på vargfrågan.

- Vi diskuterade bojkotten vid ett kretsmöte, men mötet gjorde inget gemensamt uttalande, vi överlåter åt de enskilda jägarna att bestämma hur de vill agera, säger ordförande Lars-Olof Kristiansson.

Det finns ett 15-tal utsedda eftesöksjägare inom jaktvårdsföreningarna i Malung. En av dem är Mats Larsson i Malungsfors.

Mats, som förklarade att han inte tänker delta i bojkotten, fick nu i uppdrag att samla eftersöksjägarna, och att var och en av dessa får göra som de själva anser.

- Det känns som att vargfrågan har större aktualitet och väcker mer känslor i de områden där man haft vargföryngringar. Här är det ganska lugnt på vargfronten, säger Kristiansson.

Även bojkotten av björneftersök var uppe till diskussion vid mötet. Det finns tre jägare med hundar som är utsedda för att eftersöka och stöta bort otrevliga björnar. Även de jägarna får själva avgöra hur de ska ställa sig till en bojkott, men den frågan är inte aktuell, inte förrän björnarna om ett par månader kommer ut ur sina iden.

Det som Malungsjägarna i alla fall bestämde sig för var att avvakta fram till i början av mars innan man kan tänka sig att ställa upp för att göra den årliga inventeringen av lo- och vargförekomsten.

I början av mars blir det en utfrågning av riksdagspolitiker om hur de tänker agera i vargfrågan. Jägarna vill ha besked om möjligheten att få försvara tamdjur, bland annat jakthundar, som blir angripna av varg.

Vid kretsmötet i Malung medverkade vargspåraren Jan Perjons och redogjorde för det aktuella läget med vargförekomst i landet. Förra sommaren hade man elva kända föryngringar. Det fanns också ett antal par som inte fick några valpar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons