Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malung visade upp sig

Annons

Malungsbesöket inleddes med ett möte med Malungs kommunledning. Därefter gjordes ett besök vid förskolan Hästen på Storbygärdet i Malung. Malungsbesöket avslutades sedan med ett besök vid kooperativet i Öje. Riksdagsman Anders Wiklund ingår i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

- En av anledningarna till besöket var att jag ville få en inblick hur det fungerar i Malung och det är ungefär som jag hade väntat mig. Naturligtvis är det dystert att befolkningen sjunker men det är problem i bygder som Malung.

- Jag har ändock en positiv bild av kommunen som är mycket framåt inom många områden inte minst då det gäller turismen säger riksdagsman Anders Wik-lund.

- Mötet med de kommunala företrädarna var mycket innehållsrikt och vi är ganska överens om att man måste vara mer flexibel då man använder de ekonomiska resurser som finns och att man också river 'gärdsgårdar' inte minst mellan kommunerna, menar Anders Wiklund.

- En samverkan mellan kommuner är viktigt men det är också viktigt att myndigheter som arbetsförmedling, försäkringskassa och liknande blir mera flexibla i sitt arbete och inte så myndighetsutövande som man är i dag menar Anders Wiklund.

Här måste man skaffa sig ett nytt tankesätt och hänga med i utvecklingen. Det är viktigt att man har en flexibilitet om det ska fungera i framför allt glesbygden.

Efter träffen med kommunledningen besöktes Förskolan Hästen i Malung. Där är det flera av personalen som ingår i ett flerårigt projekt där man arbetar 75 procent men avlönas för full tid.

I det här projektet finns det också forskare med och man ska se om hälsan bland annat blir bättre om man har förkortad arbetstid och om jämställdheten i hemmen också blir bättre.

- Det här är ett mycket intressant projekt och jag följer det mycket noga. Det är unikt på så sätt att det är första gången som också forskare finns inkopplade säger Anders Wiklund som var med och såg till att Malung blev en av de kommuner som togs ut för att genomföra projektet.

Vid besöket i Malung hörde sig Anders Wiklund för hur personalen hade uppfattat projektet och Anders Wiklund noterade då han lämnade Malung att han fått höra många positiva omdömen om projektet.

Besöket i Malung avslutades i Öje där Anders Wiklund fick en inblick hur ett kooperativ fungerar och han fick under dagen en mycket positiv bild av Malungs kommun.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons