Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malung ska sopsortera

Annons

- Vad avgifterna kommer att bli det vet vi inte än, men billigare blir det nog inte. Jag skulle tro att vi hamnar någonstans mellan nuvarande avgifter och en fördubbling. Den ökade kostnaden är priset för en bättre miljö, säger tekniske chefen Hans-Göran Larsson vid Malungs kommun.

Redan nu finns viss sopsortering, som innebär att hushållen ska lämna glas-, plast- och plåtförpackningar samt tidningspapper vid återvinningscentraler, som finns på några platser i kommunen. Den sorteringen kommer att fortsätta på samma sätt.

Däremot ska man i framtiden också dela upp hushållssoporna, som nu blandas i samma säck för att transporteras till Mora där de bränns i värmeverket.

Den kommande sorteringen av hushållssoporna innebär att de ska sorteras i brännbart och biologiskt avfall.

- Eftersom vi redan sorterar ur förpackningar så kommer de återstående brännbara soporna att i stort sett bestå av mjukplast. Det biologiska avfallet är till exempel matrester, kaffesump och skal av frukt, grönsaker och rotfrukter.

Det kommer således att bli två säckar att lämna till sophämtningen.

- Men vi kommer också att uppmuntra till egen kompostering av det biologiska hushållsavfallet. De som själva tar hand om det komposterbara avfallet kommer ju att få betydligt mindre sopmängder och kan även gå ihop med grannen om delad sophämtning för att hålla kostnaden nere, säger Hans-Göran Larsson.

Var Malungs kommun i framtiden ska göra av sitt hushållsavfall är ännu inte bestämt. Man håller på att göra en gemensam upphandling tillsammans med grannkommunerna.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons