Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måltiden - en fest för ögat

Annons

Färgen och bordets historia genom tiderna var rubriken för det program som Sunnansjö Byalags kulturgrupp hade bjudit in till, uppenbarligen en rubrik som väckte nyfikenheten ordentligt.

40-talet personer - mest damer - kom.

Man får förmoda att det var en publik som lämnade Tallmogården full av inpulser vad det gäller dukning, färgsättning och annat måltidens tittgods.

- Det är viktigt att måltiden blir en helhet där allt stämmer, glasen står rätt, servetterna är rätt vikta och duken välmanglad, menade Elisabeth Gestblom som var med Carl-Jan Granqvist och skapade Grythyttans matmecka för 15 år sen. Numera har hon stigit av den verksamheten. Som resande i stil och fason har hon ändå en fullklottrad planeringskalender.

Över hela landet vill folk veta mer om restaurangmiljö och bordets utseende och - givetvis - låta sig inspireras.

Det gäller också Marianne Ehnsjö-Nilsson, flitigt engagerad inte bara inom landet.

- Nej, jag reser faktiskt över hela Europa och USA och pratar om färg och textil, men i den här rollen har jag faktiskt aldrig varit Grangärde som är ett ställe som ligger mig varmt om hjärtat med sina många gamla fina hus och gårdar. Annars tillbringar jag en hel del tid i Dalarna eftersom vi har ett hus mellan Bjursås och Rättvik, berättar hon.

När man, som de här matproffsen, far runt och träffar en intresserad publik är det självklart att åhörarna ställer en massa frågor som kräver svar att lägga i idébanken och bräcka vänner och bekanta med.

Vilken är den vanligaste fråga de möter?

Svaret är glasklart:

- När började karlarna laga mat? (Det ses ju på tv, bevars).

Det har vi att tacka franska revolutionen för, framgår det.

- När herrarna kom på obestånd fick de göra sig av med tjänstefolket och en massa skickliga kockar stod utan utkomst. Då återstod för dessa bara att öppna eget, får vi veta.

Där har vi alltså en förklaring till att herrarna så småningom fick tillgång till köket, ett tidigare slutet kvinnligt rum.

När man samtalar med dessa trevliga damer kan man lätt få uppfattningen om att det bara är gastronomisk finlir och inredningsteknisk virtuositet som finner nåd inför deras kräsna ögon och gommar. Ånä.

- På vägen hit åt jag alldeles utomordentligt gott. Jag åt ärter och pannkakor på Konsums restaurang i Filipstad, anförtror oss Elisabeth utan att se ut att skämmas för en sekund.

Antagligen spretas det mycket sparsamt med lillfingrarna vid lunchbordet hos Konsum i Nils Ferlins stad.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons