Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malta: Båttragedi trots telekontakt

Annons

Ett räddningsplan såg båten söder om Malta och talade med en av de 53 afrikanska migranterna ombord. Ändå verkar en ny flyktingtragedi i Medelhavet vara ett faktum.

Nödanropet från den bara tio meter långa, överlastade båten kom i måndags, från öppet hav ett 15-tal landmil söder om Malta. Då uppgavs motorn ha stannat och sikten vara urusel.

Medelhavsöns militär, AFM, skickade ut ett spaningsplan som med mycken möda lokaliserade båten. Enligt AFM:s uppgifter citerade i maltesiska medier fick planet också telefonkontakt med en av migranterna ombord som var försedd med satellittelefon.

Flygplanet återvände därefter till Malta för tankning. Ett patrullfartyg anlände till området för att ta över, men kunde inte hitta migrantbåten. I stället hittades en annan båt, lastad med 25 afrikanska migranter. Denna kapsejsade kring midnatt natten till tisdagen. 18 män och sex kvinnor räddades, medan en av passagerarna drunknade.

AFM återupptog på tisdagen sökandet efter båten med 53 personer ombord, men hoppet ansågs i stort sett vara ute.

Malta, som ligger cirka 35 landmil norr om Libyens huvudstad Tripoli, får årligen ta emot tusentals olagliga invandrare, de flesta från Afrika, som vill ta sig in i Italien och vidare upp i EU.

Via FN:s flyktingorgan UNHCR försöker det tätbefolkade medelhavs-öriket slussa en del av migranterna vidare. Malta anser sig inte ha resurser att ta hand om alla.

Enligt lokala medier befinner sig i dagsläget uppemot 2|500 båtflyktingar i asylmottagningar av olika slag. En uppgörelse är på gång med USA om att 200 migranter per år ska kunna flytta dit.

Inom EU har Nederländerna, Tyskland och Litauen på senare tid tagit emot afrikaner som båtvägen tagit sig till Malta.

Den relativt färska EU-medlemmen Malta har ett utsatt läge mellan flyktingsmugglarindustrin i Nordafrika och södra Italien. Många smuggelbåtar tar också sikte på den lilla italienska ön Lampedusa, som ligger mellan Malta och den tunisiska östkusten.

TT

Mer läsning

Annons