Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målningar och mosaiker

/

Annons

Kristina Munck Eriksson, konstvetare från Siljansnäs höll ett föredrag där hon också satte in konstnären i ett historiskt sammanhang.

Början till utställningen, den första med Akke Hugh Malmeströms verk i Leksand var en artikel i Falu Kuriren som Annki Hällberg, journalist på tidningens redaktion i Leksand skrev förra året. Den handlade om den stora mosaiken, sex gånger tre meter i gamla posthuset i Leksand, där en ny galleria planeras.

Vad som händer den största bevarade mosaiker av konstnären som finns bevarad är osäker, men detta blev början på arbetet med utställningen.

-Vi bad privatpersoner att få låna deras verk av konstnären till utställningen. Det kom in överraskande mycket och lokalen här i Kulturhuset räckte inte till mer än två tredjedelar av alla verk. En tredjedel fick inte plats, vilket vi beklagar, men vi är mycket glada över intresset människor visar för konstnären, beättar Per-Åke Backman.

Utställningen beskriver ett konstnärsskap som även omfattar mosaik, men också ett helt liv och ett levnadsöde som är intressant.

Akke Hugn Malmeström utbildades internationellt, bland annat i München där han lärde sig att göra mosaiker. En stor monumental mosaik mitt i centrala München gick förlorad under kriget i ett bombanfall.

Konstnären föddes 1894 och gick bort 1968 då hade han levt 40 år i Tasbäck dit han kom som 34-åringen tack vare att hans föräldrar flyttade till bygden. Han träffade också sin hustru Prins Maria och de fick barn tillsammans.

Här målade Akke Hugh Malmeström folkliv och miljöer, bilder från Leksand och byar runt omkring. Konstnären sökte gärna karaktärer, personligheter, företeelser. Majstångsresnign i Tasbäck, Danspaviljong i Siljansnäs, Söndag i Åsens fäbodar.

Här finns också målningar från Akke Hugh Malmeströms tid i Italien och fina beskrivningar av konstnärens mosaikarbete. Flera mosaiker finns också att se i konsthallen.

Utställningen arrangeras av Leksands Konstsällskap, Leksands Kulturförvaltning och Lutherhjälpen och den pågår fram till 8 april.

Mer läsning

Annons