Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målning hemma i Järna

Annons

Bengt Engman var av många ansedd som den främste moderna kurbitsmålaren, känd över hela världen för sina målningar. Hans flera meter breda skildring av kyrkbåtsrodden i Järna valde han att kalla "När kyrkbåten kommer". Nu kommer målningen att pryda fonden i församlingssalen i Järna.

- Jag tycker det är jättebra med den här donationen. Målningen är väldigt fin och passar precis in där den ska hänga, säger Lena Mossfeldt från Järna Församling.

Järna kyrka har redan en mindre målning av Bengt Engman som hänger vid ingången till kyrkan.

- Eftersom motivet har en så stark anknytning till Järna föll det sig naturligt att skänka målningen till församlingen, säger Gun Nåsander Ryman.

Det var slumpen som gjorde att tavlan hamnade hos Gun. Den hade egentligen redan blivit såld men köparen hade ingen tillräckligt stor vägg, så målningen blev kvar hos Bengt Engman. Det var i hans ateljé som den hängde när Gun fick se den.

- Jag kände direkt att jag var tvungen att ha den, säger Gun Nåsander Ryman.

Bengt Engman målade det som ofta kallas kurbitsmålningar, själv kallade han sig allmogemålare eller dalmålare. Han försökte lära sig av gamla tiders motiv och använde bara traditionell teknik i sina målningar. Det handlade om att själv blanda till färgerna av jord och lim och att bara använda penslar gjorda av hår från ko, gris eller mård. Själv var han fjärde generationens allmogemålare i släkten. Sin ateljé hade han i Skamhed och där arbetade han fram till sin bortgång 1987. Nu vilar Bengt Engman på kyrkogården i Järna.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons